Асфалтират разкопаните улици по Водния цикъл в Момчилград

С изцяло асфалтирани главни улици, разкопани по проекта за Водния цикъл, ще посрещне Момчилград гостите си на традиционната международна среща през август. Местната администрация е в начален етап на изпълнение на проект на стойност 1,7 млн. лева за рехабилитация на улици в общинския център. Средствата се отпускат по Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите”. По програмата са заделени 500 млн. лева от държавния бюджет, с които ще се осигури допълнителен финансов ресурс за регионите.

Проектът за Водния цикъл по Оперативна програма „Околна среда”, за чието изпълнение община Момчилград получи финансиране за изграждане на пречиствателна станция с воден колектор и реконструкция на ВиК мрежата, включва асфалтиране единствено на местата, където е поставен нов водопровод и канализация. С този проблем се сблъскаха повечето общини у нас, изпълнили проекти за Воден цикъл. Ръководствата им неведнъж са настоявали пред Министерството на околната среда и водите за отпускане на допълнителни средства за асфалтиране на най-разкопаните улици. Община Момчилград намери решение в новата инвестиционна програма на Правителството чрез кандидатстване с проект за рехабилитация на улици, които обслужват основни жилищни квартали.

Частичното асфалтиране по възстановяването на уличната и тротоарната настилки, където е прекарана канализация по Водния цикъл, започна преди броени дни. В момента се възстановяват улиците „Никола Петков”, „Орфей” и „Булаир”.

„Проектът за Водния цикъл е изключително труден и сложен поради остарялата инфраструктура. Надявам се до дните на международната среща на момчилградчани главните улици в града, като „Маказа” и „Гюмюрджинска”, да бъдат цялостно асфалтирани”, заяви кметът на Момчилград Акиф Акиф.

Друга добра вест е, че изпълнителите на Водния цикъл са поели ангажимент пред общината да помогнат с материали за възстановяването на спортната площадка на ОУ „Петър Берон”. На двора на школото ще бъде положен нов асфалт за провеждане на заниманията на учениците за часовете по физическо възпитание и спорт. В проведените досега разговори с представителите на общината, ръководството на ОУ „Д-р Петър Берон” като основен акцент поставя ремонта на асфалтовото игрище.

Същевременно близо 60% от рехабилитацията на 15,3 км канализационна и 13,303 км водоснабдителна мрежа, както и изграждане на нова 5,494 км канализационна мрежа, вече са готови. До края на април пък се очаква да бъдат извършени първите проби на новата пречиствателна станция за отпадъчни води край село Сушево.

От общинска администрация апелират момчилградчани за разбиране и търпение по време на изпълнението на проекта за Водния цикъл.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини