Die Welt: Как Европа може да изиграе Русия за цената на газа

Представете си Германия. А сега си представете Украйна. Две близки географски, но изключително отдалечени икономически страни. Докато германската икономика е най-голяма в ЕС, украинската, макар и с голям потенциал, осигурява далеч по-нисък стандарт на живот на своите граждани.

Това обаче не пречи Украйна да заплаща в момента 66 процента по-скъп газ, отколкото Германия. Конкретно: цената за украинците е 485 долара на 1000 кубически метра, докато за германците тя е 382 долара. Но: Русия приспада на Германия и цената на транзита от 90 долара и така те плащат едва 292 долара на 1000 кубически метра.

Проблемите на Украйна с газта обаче не се ограничават само до цената. След анексирането на Крим страната загуби част от своите залежи и резерви на петрол и газ. Освен това от създаването на „Северен поток" една трета от газта за Европа не минава транзитно през страната. Заедно с това страната дължи около 11 млрд. евро на „Газпром", което задължение може да бъде използвано за още натиск.

Най-голямата надежда за излизане от задънената улица за доставките на газ за Украйна Европа влага в идеята за обратния пренос на газ, която идея предложи самият еврокомисар по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер в края на март.

Реакцията на шефа на „Газпром" Алексей Милер не закъсня - компанията ще подготви санкции при такъв сценарий. „"Газпром" само си го причиниха"", казва пред германския Die Welt един от най-реномираните експерти по газовите връзки Михаел Гончар. „Благодарение на „Газпром" се променя системата на газовите потоци в Централна и Източна Европа", допълва той.

Какво представлява обратния пренос на газ? Това на практика е препродаване на газ и могат да си го позволят страните с ниски цени като Германия за такива като Украйна. За първи път го използва Чехия по време на кризата през 2009, когато спряха доставките за Европа, за да осигури потреблението на своя съсед Словакия.

Миналата година германския гигант RWE изпробва това, като достави 2.13 млрд. кубични метра на Украйна. Съседните страни на Украйна - Словакия и Унгария също имат готовност, според Европейската комисия.

ЕК събра в края на март работна група, която ще се занимава именно с идеята за обратен пренос на газ.

Източник: money.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини