Бум на кучешка тения в Кърджалийско, за три месеца 8 регистрирани болни

д-р Марин Мухтаров

Кърджалийска област е на трето място в страната по заболеваемост от кучешка тения. Пред нас са само Сливен и Ямбол. По официални данни в нашия регион за периода 2008-2012 г. са се разболявали средно 8,02 души на 100 000 жители. За област Сливен този показател е 14,9,а за област Ямбол-9,45. Тези данни изнесе на международен симпозиум във френският град Безансон кърджалиецът д-р Марин Мухтаров. Неговите изследвания , основаващи се на собствени наблюдения,данни от НЗОК и РЗИ показват обаче, че заболеваемостта в Кърджалийско е по висока от официалната статистика и достига 15,61 на 100 000 жители. Заболеваемостта в Кърджалийско е три пъти по голяма от тази за страната, която е 4,45 на 100 000 души.

Според данни на Европейската асоциация по безопасност на храните България е на първо място по това заболяване на Стария континент. Две трети от случаите, които

се докладват са от нашата страна.

Симпозиумът в Безансон продължи три дни. Той е посветен на новости на проявленията и борбата с ехинококозата. В него участваха специалисти от 28 държави от 5 континента. От България са направили презентации трима университетски преподаватели и д-р Мухтаров. Той е засегнал заболеваемостта в Кърджалийска, Хасковска и Смоленска области.

Паразитът има четири отделни вида в света, два от които са представени на европейският континент. Единият,който е развит в Централна Европа е алвеоларната ехинококоза, разпространяван от лисиците, а другият кистната ехинококоза,чийто краен гостоприемник са кучетата.

В България и в Кърджалийско заразата се предава предимно от дворни и овчарски кучета. Причината за болестта е това че стопаните не обезпаразитяват животните и им дават вътрешности от заклан добитък, които се превръщат в приносител на заразата.

Подобна е ситуацията и в съседна Турция. Тук резултатите в изследванията са сериозни. Международно признат е проф. Окан Ахкан от Анкара, който обаче тази година не присъствал на форума.

Д-р Мухтаров цитира Световната здравна организация, според която кучешката тения е подценявана болест. Тя е трудно лечима , но не и изкоренима. България е била на крачка от пълното и заличаване през 1973 г. Тогава по подобие на Исландия,Кипър,Нова зеландия сме се преборили със заразата. През деветдесетте години на миналия век се забелязва бум на болестта в нашата страна, сочи изследването на д-р Мухтаров. В периода 2004-2008 г.има национална програма за справяне с кучешкататения. Тя обаче не е довела до спад в заболеваемостта.Нужни са законодателни промени и обединяване на усилията на администрация,лекари и ветеринари за да се изкорени заболяването, каза още д-р Мухтаров.

Той посочи, че тенденциите в Кърджалийско за тази година са тревожни.От 1 януари до сега са регистрирани 8 нови случаи в областта. Имаме и един смъртен случай в Шопци. Д-р Мухтаров е правил скрининг с ехограф в Кирковско и Крумовградско и е установил на 600 изследвани двама заболели,което е изключително висок показател.

Общините имат наредби за кучетата,но реална регистрация на тези животни няма. В Джебел не е регистрирано нито едно,споделя д-р Мухтаров.

Той изрази оптимизъм по повод борбата с кучешката тения. В Китай е открит генома на болестта,к оето ще облекчи изработването на лекарства.Докато китайските власти полагат сериозни усилия за борбата с паразита,в България в аптеките няма лекарства срещу него.

Георги Кулов

Д-р Мухтаров в Безансон
Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини