Полша, Румъния и Унгария да си поделят Украйна, иска Жириновски

Либерално-демократическата партия на Русия, чийто лидер е Владимир Жириновски, е изпратила писма до властите в Полша, Румъния и Унгария с предложение да си поделят Западна Украйна, съобщи Интерфакс.

От пресслужбата на партията подчертават, че не става дума за директна подялба на територията на Украйна. „Ние просто предложихме да бъдат проведени референдуми в териториите близо до Украйна и да бъде издействано провеждането на такива референдуми в редица украински региони, които преди са принадлежали на посочените страни“, заявиха от Либерално-демократическата партия.

На 17 март на сайта на партията беше публикуван текст под заглавие „Погледът на Либерално-демократическата партия върху историческите причини за кризата в Украйна“. В него се казва, че западната част на страната исторически е принадлежала на Полша, Румъния и Унгария, но принудително е била включена в състава на Съветския съюз, пише Lenta.ru.

Партията предлага да бъдат проведени референдуми за включването на Черновицка област в Румъния, Закарпатска област в Унгария и пет области на Украйна - Волинска, Лвовска Тернополска, Ивано-Франковска и Ровенска - в Полша. От Полша коментираха съвсем еднозначно предложението на Русия. Съветникът на президента на Полша Томаш Наленч заяви, че „тези мисли са плод на нечие болно въображение“. „Възмутително е на Полша да бъде предложено да участва в подялба на приятелска страна и промяна на нейните граници“, се казва в изявление на президентския съветник. Прессекретарят на полското външно министерство Марчин Войчеховски заяви, че е получено писмо от заместник-председателя на Държавната дума на Русия и лидер на Либерално-демократическата партия на Русия Владимир Жириновски. Войчеховски подчерта, че съдържащите се в него предложения са толкова странни, че никой не ги е разглеждал на сериозно.

NEWSru.com припомня, че на 18 март от трибуната на Държавната дума Жириновски предложи Полша, Румъния и Унгария да поемат под свой контрол западните области на Украйна, като според него източните области на страната трябва да преминат към Русия. „Смятам, че е дошло време не само руските земи да бъдат върнати под руския флаг, което е естествено, но и западните земи на Украйна, които в периода на сталинисткия режим правилно са били присъединени към Съветския съюз, за да бъдат спрени германските танкове по-далеч... да бъдат върнати на Полша, Унгария и Румъния“, предложи Жириновски.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини