6 неща, които трябва да знаем за бъдещето

Преди години хората са си представяли, че през 2014 ще живеем на космически кораби и ще носим сребристи костюми. Е, нищо такова не се е случило все още. Това му е забавното на бъдещето – никога не е толкова фантастично или страшно, колкото си мислим, че ще бъде. Но едно е сигурно – времената се променят и ще трябва да се адаптираме. Списание Forbes обособява 6 бъдещи тенденции, за които трябва да започнем да се подготвяме още отсега.

Промяната ще дойде по-бързо от очакваното.

Винаги е така – само до преди 10 години нямахме мобилен интернет, а сега сме направо зависими от него. Не можем да предвидим какво ще представлява светът през 2024, но със сигурност технологиите ще бъдат стотици пъти по-мощни. Затова и всякакви други промени, свързани с всякакви други сфери, ще забързат хода си.

Светът на битовете ще превземе света на атомите.

Технологиите ще стават все по-доминиращи в индустрията, енергетиката и здравеопазването. Иновативен софтуер и 3D принтери ще променят начина, по който се произвеждат стоки. Животът ще се трансформира, тъй като всички негови сфери ще започнат да се диктуват от темпа на развитие на информационните технологии.    

Технологиите ще ни разпознават.

Досега мрежата беше за масите, в бъдеще ще се персонализира. Google Now вече може да преглежда графика ни и да ни информира, ако се налага да тръгнем по-рано заради лош трафик. Всички наши мобилни устройства ще ни разпознават. Те ще ни съветват какви лекарства да вземем спрямо моментното ни състояние, дори в кой магазин да пазаруваме според размерите, които носим или вкусовете, които имаме.   

Технологиите ще контролират нас, а не ние тях.

Следствие от предходната точка. В рамките на 10 години работата на всички институции и ежедневието като цяло ще бъдат толкова обвързани с технологиите, че е възможно хората да загубят контрол над тях.

Ще си сътрудничим с машини.

Да вземем за пример управлението на един самолет – пилотите по-скоро контролират компютри, които извършват реалното „каране” на машината. Говори се вече и за безпилотни самолети. Едва ли скоро те ще отменят нуждата от човешка ръка. И все пак на всички ще ни се наложи да си сътрудничим с машини в още по-голяма степен в бъдеще, дори когато става въпрос за най-прости действия.

Настоящите бизнес модели ще трябва да се променят драстично.

Доскоро се предполагаше, че навлизаш в една професионална сфера, усъвършенстваш се, трупаш престиж и авторитет и това се случва постепенно. В бъдеще може би няма да имаме този лукс и всичко ще става много по-бързо. Бизнес моделите ще се променят, ще се промени естеството на почти всяка една професия. Всички ние ще трябва да намерим нови подходи за вършенето на работата си. Няма да можем вече да се базираме на опит от миналото, нито пък да предвиждаме какво ще се случи. Бъдещето крие тайни, които вероятно ще научим чак когато започнат да ни влияят пряко.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини