Държавата развърта незрящите за ТЕЛК, вика ги на всеки три години

Васил Долапчиев

    Незрящите хора в България да минават прегледи за освидетелстване през областни ТЕЛК, а не през регионални и специализирани, както е до сега. В областните ТЕЛК да има включени очни лекари, които да удостоверяват степента на увреждания и да дават лекарска експертиза. За това настояват от Съюза на слепите пред правителството, стана ясно от брифинг на председателя на организацията Васил Долапчиев.

 В Кърджали Долапчиев посочи, че трудово експертните лекарски комисии са зле комплектовани с медици. В тях хората със зрителни проблеми са длъжни да се явяват на три години. Сериозният проблем е,че слепите трябва да отделят много средства и време, тъй като според нормативната уредба са длъжни да се явяват в специализирани ТЕЛК в София, Пловдив, Варна и Плевен.На три години се налага те да пътуват с придружител, да отсядат в хотели, да плащат пътни разноски.

Очакваме до края на годината въпросът да бъде решен. Правителствата до сега съобразяваха своята политика спрямо хората с увреждания с бюджета на НОИ, а не с техните потребности,каза Долапчиев.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини