Гласят паметна плоча за откривателя на Перперикон, ще я поставят в скалния град

    Паметна плоча с името на изследователя на скалният град на траките Перперикон Иван Балкански да бъде поставен на входа на археологическия комплекс. Около тази идея се обединиха на работно съвещание членовете на Асоциацията по туризъм „Перперикон”.

  Иван Балкански е роден на 21 февруари 1931 год.в София в семейство на военослужещ. Завършва гимназия в Ботевград.Насочва се към военна кариера.Завършва военно-артилерийско училище в Шумен и военно-политическо училище във Велико Търново. През 1960 г.постъпва на работа като уредник в градския музей в Белоградчик. Завършва задочно историческия факултет на Софийския университет. Пристига в Кърджали през 1967 г. и постъпва като уредник в отдел „Археология” на Окръжен исторически музей. Урежда първата експозиция на музея,открита през 1969. Получава орден „Кирил и Методий”ІІІ степен.

  Проучваните от Иван Балкански старини в Кърджалийско са много: средновековната крепост „Устра”, крепостта при Вишеград, при Широко поле, при Гугутка, при Воденичарско.Изследва манастирския комплекс „Папазлъка” при Фотиново и много средновековни некрополи. При теренни обхождания е открил десетки археологически старини. В периода 1978-1982 г. прави разкопки на Перперикон.Умира през 1983 г.

   Балкански е първият изследовател на Перперикон, но не и негов откривател.Първата публикация за скалния град е през 1938 г.във вестник „Арденска дума”. Посетен е от местни краеведи. Предполага се,че е направен оглед от инспекторът по старините Иван Велков. През петдесетте години с частично възстановяване на кулата се заема краеведката Мара Михайлова. Тя организира пресушаване на щерната за да издири артефакти от миналото.

  Балкански успява да проучи най-важната част от града-т.нар.дворец.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини