Малко страни са толкова близки, както Турция и България, доволен Давутоглу

Протоколно и без всякакъв завой от чистия дипломатически тон протече първата поява пред българските медии на турския външен Ахмед Давутоглу.

Дипломат №1 на югоизточната ни съседка проведе среща със своя колега Кристиян Вигенин, след което двамата дадоха кратък брифинг, на който до въпроси бяха допуснати единствено журналисти от българската и турската национална телевизия.

Вигенин подчерта важността на добрите отношения между София и Анкара и бе категоричен, че между страните ни се води постоянен диалог на най-високо равнище.

Откритите разговори ще спомогнат за решаване на проблемите преди те да са станали големи, или да бъдат превърнати в такива, изрази надежди външният ни министър и благодари на своя колега за желанието да развиваме отношения „между две равноправни страни, които търсят това, което е в техен интерес".

Ахмед Давутоглу сърдечно благодари за поканата и също наблегна на разнообразните отношения с България, подчертавайки, че малко страни имат толкова близки връзки. Турският външен министър си пожела да реализираме в още по-голяма степен големия потенциал на съседски държави в областта на енергетиката, туризма, културата и земеделието.

Турция е врата към Азия за България, а България към Европа за Турция, посочи дипломатът във връзка с транспортната криза и припомни ползотворната среща, която са провели двамата транспортни министри, макар проблемът да не е решен напълно.

„Ние сме приятели, съседи и съюзници, и можем да решим всеки проблем с взаимно уважение и разбирателство", категоричен бе той и добави, че турската държава иска да увеличи инвестициите в България.

Давутоглу не пропусна да нарече "голямо огорчение" нападението над джамията в Пловдив, като благодари за бързата реакция и ангажираността от страна на българското правителство. Той посочи, че каквото и където да се е случило, трябва да се уважава миналото на човечеството. Турската държава също работи активно за опазване на българското население на своя територия, заяви дипломатът.

По време на краткия брифинг не бяха засегнати по никакъв начин чувствителните въпроси за обезщетението за тракийските бежанци и Ангорския договор.

На въпрос от турската национална телевизия за украинската криза, турският министър отговори, че внимателно следи случващото се в Крим, защото Украйна е важен партньор и всички трябва да запазване на мира в съседната държава. Давутоглу заяви, че в най-скоро време той планира посещение в Киев.

Днес външният министър на Турция ще се срещне още с президента Росен Плевнелиев, премиера Орешарски и председателя на парламента Михаил Миков.

Депутатите от "Атака" поискаха да присъстват на срещата в парламента, а по-рано ще протестират пред МС, задавайки въпросите - Да или не на Турция в ЕС, Изплащане на 10 млрд. долара обезщетение за тракийските имоти от страна на Турция, Да или не на новините на турски език в БНТ.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини