Учени развиха човешки бели дробове в лаборатория

Американски учени от Университета на Тексас за първи път правят успешен опит да развият в лабораторни условия човешки бели дробове, пише "Дейли мейл".
Според местни медии, за експериментите изследователите са използвали повреден и негоден за трансплантация бял дроб от две деца, загинали в автомобилна катастрофа. Единият от органите е бил така обработен от учените, че от него останала само основната конструкция от съединителна тъкан. На нея бил нанесен клетъчен материал от втория бял дроб. Така подготвеният лабораторен материал бил поставен в хранителен разтвор.Един месец по-късно учените са документирали, че клетките са започнали да се делят и скоро органът нараснал до нормален размер.
Експериментът бил повторен. „Отне ни година, за да сме сигурни, че сме направили всичко както трябва”, казва един от изследователите. Тя споделя, че това за нея е истинска научна фантастика, която се е превърнала в научен факт. Според нея ще са необходими около 12 години, за да стане възможно трансплантирането на отгледани по този начин бели дробове. "Студентите ми ще правят това", каза тя.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини