ЕК даде на САЩ 6 месеца да премахнат визите за 5 страни

Европейската комисия е призовала САЩ да вдигнат визовите ограничения за Полша, Румъния, България, Кипър и Хърватия, съобщи Euractive.

Ако до шест месеца проблемът не е разрешен, ЕС може да въведе визи за американски дипломати, предупреди Комисията.

Повечето граждани на страните в ЕС пътуват без визи до САЩ, Канада или Австралия. Директива, която влезе в сила на 20 декември 2013 година, изисква страните от Съюза да „реагират заедно" по визови въпроси, особено в случаи, при които чужди държави „се отнасят по различен начин към гражданите на ЕС".

Според новата регулация Комисията може временно да върне визовите ограничения за чужди страни, ако те не вдигнат своите визови изисквания в рамките на шест месеца.

ЕК предупреди няколко пъти, че такива правила могат да принудят американски дипломати да кандидатстват за визи за пътуване до ЕС, ако Вашингтон не премахне ограниченията за посочените страни.

Канада иска визи за гражданите на България и Румъния, докато Австралия на теория прилага единна система за визови изисквания за всички страни от ЕС, но за българи и румънци е най-трудно.

До 9 февруари страните в ЕС трябва да запознаят ЕК за ситуацията си по отношение на изискванията за визи. През март държавите от Евросъюза могат да поискат от ЕК да се спрат визовите облекчения за определени категории граждани на САЩ, а от юни мерките да влязат в сила.Дипломати коментират пред Euractive, че ще продължат да преговарят двустранно за разрешаване на проблема.

В началото на миналата година американският посланик Марси Рийз заяви, че "визите за българи ще паднат, когато сме готови". Условията за издаване на визи се определят от Конгреса на САЩ и съответно той взема решението, когато те са изпълнени, каза посланикът.

За да влезе България в програмата за безвизови пътувания, делът на отказите на виза трябва да е под 3% от подадените молби. Сега този процент за български граждани е 11-14 на сто, като в тази бройка влизат само визите за туризъм и бизнес. Средно на година се издават между 25 000 и 30 000 визи, от които туристическите и бизнес визите са между 15 000 и 18 000.

През октомври миналата година Канада отмени визите за чехи, след като ЕС заплаши да наложи визов режим за канадските дипломати, макар да нямаше конкретни действия.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини