Каменните великани на Великденския остров могат да се разхождат (видео)

Гигантските каменни статуи Моаи на Великденския остров си остават една от големите мистерии на планетата.

Загадка е както уникално големият размер на главите, така и причината и начинът на създаването на Моаи. Те с направени от монолитни късове вулканична скала. Най-високата изправена стауя  „Паро“ била почти 10 метра и тежал внушителните 75 тона.

Моаите с различна височина - от 1 до 11 м и са около 900 на брой. Много недовършени са открити в каменна кариера на острова, в кратера на вулкана Рано Рараку. Една от неизправените Моаи там е трябвало да бъде висока повече от 20 метра.

Изследователите не са открили и обяснение защо  производството им внезапно е било прекратено.

Разбира се, въпросът как толкова големи и тежки статуи са били транспортирани до местата, където стърчат до днес, гложди умовете на историци, инженери и строители. Търсачите на следи от извънземно присъствие на Земята, виждат в липсата на отговор доказателство, че сме били посетени. така де, ние като не можен да помръднем един Моаи, значи са били извънземните...

Е, сега видео на BBC One показва, че каменните гиганти от Великденския остров могат да се разхождат. Неголяма група студенти демонстрира как, при това без особени усилия и без каквато и да е техника.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини