"Ремотекс - Раднево" и "Химко Враца" стават държавни

До края на февруари се очаква държавата да придобие химическия завод "Химко Враца". Цената на сделката ще е около 50 млн. лв.

Това съобщи по време на форума на тема "Реиндустриализация на българската икономика" министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, цитиран от БТА.

Торовият завод "Химко" не работи повече от 15 г. Задълженията на компанията са в размер на стотици милиони левове и далеч надхвърлят активите ѝ.

На въпрос дали държавата ще плати 50 млн. лв. за придобиването на завода, Стойнев отговори, че крайната цена още не е ясна, но няма да е далеч от споменатата сума.

"Щом като правим оценка и имаме намерение да придобием завода, значи считаме, че по най-бързия начин той може да започне да работи", отговори на допълнителни въпроси министърът.

Драгомир Стойнев посочи, че правителството ще подкрепя големи структуроопределящи предприятия.
"Има редица идеи за реиндустриализация на икономиката, защото българското население е бедно, трябва да забогатееи затова трябва да използваме всички свои ресурси и програми", заяви по-късно пред журналисти Стойнев.

Покупката на "Ремотекс" буксува

 Министърът каза, че засега държавата не може да се споразумее с "Ремотекс" поради високата цена, поискана от собствениците на дружеството. Трябва да влезе компетентен оценител, за да каже каква е реалната цена на активите, добави Стойнев.

"Ремотекс" е бившият ремонтен завод на "Мини Марица изток", приватизиран през 2002 г. от "Полет 21". Собствениците му в момента са Сабин Спахиев и Галин Неделчев. И досега държавните мини остават основен клиент на дружеството, като с поръчките си осигуряват 76% от приходите му според отчета за 2012 г., съобщава "Дневник".

"Ремотекс" дължи 3.5 млн. лв. заплати на работниците от февруари насам. От началото на ноември м. г. заводът е спрял работа, а хората са пуснати в платен отпуск заради липса на поръчки.

Днес стана ясно, че БЕХ е обявявил процедура за финансов,  правен и технически дю дилиджънс на "Ремотекс - Раднево" ЕАД,  както и оценка, отразяваща справедливата пазарна стойност на  дружеството. Причината е значителните разминавания между очакванията на двете  страни относно справедливата стойност на акциите. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини