Вандализмът унищожава ценностите ни като съграждани

Провокиран от поредната вандалска проява, кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов отправя обръщение към своите съграждани: 

Скъпи съграждани,

Обръщам се към всички вас с тревога и огорчение, но и с надежда, че всяка промяна за по-добро е в нашите ръце.

Само за кратък период от около месец станахме свидетели на поредица вандалски прояви, извършени върху обекти на градската ни среда-това са обществени места, паркове, площади.

Провокиран съм да се обърна към всички сега, след като научихме и последната новина за вандалска, хулиганска и безразсъдна проява. Още по-огорчен се чувствам аз, а и всички, които милеят за спокойствието и уюта на обществената ни среда, когато разбера, че масово автори на тези действеия са млади хора, често тинейджъри, и го правят с увредената нагласа, че едва ли не са автори на екшън геройство.

Всички мечтаехме години наред да бъде осветена цялата пешеходна зона към Асеновата крепост. Тя е място за релакс и спорт за асеновградчани, но и път към национален туристически обект. Група младежи обаче са решили, че ще станат герои в своите очи, ако строшат поредица от лампи тук и така да обрекат за пореден път зоната на тъмнина и опасности за хората.

Проявите на подобни недопустими, арогантни и престъпни действия, за жалост, не са единични. Някой друг реши, че му пречи художественото осветление на параклиса „Св. Ян” и преряза кабелите там. Друг пресметна, че ще е лично геройство, ако пререже електрозахранването на площадната коледна елха точно в нощта срещу празничното й включване. Преди тях други „анонимни” герои очевидно са приели, че фонтанките в парка и в детските площадки им пречат и е най- добре да ги строшат. И го сториха. Осъмвахме с разбити люлки, оплескани с бои току-що обновени фасади на обществени сгради, запалени контейнери за разделно сметосъбиране и изрисувани разкостени пейки в парка.

Уважаеми съграждани, неоспорима истина е, че една общност има шанс да живее единствено със средата, която сама си съгради и най-вече опази. Това ли е градът, в който искаме да живеем? Заслушвам се в упреците и препоръките Общината да инвестира масирано във видеонаблюдение и така да даде отпор срещу поривите на вандализъм. Наистина ли е нужно да хвърляме толкова много инвестиции и да живеем със самочувствието, че трябва да сме един голям „Биг Брадър”, в който никой на никого няма доверие и трябва да се дебнем с камери?

Да опазим екстрите и удобствата на градската ни среда е наша обща грижа, но това е и ценност, в която трябва да възпитаваме себе си, децата си, приятелите си. Наш избор е как да изглежда градът ни, парковете ни, паметниците на културата, детските площадки.

И е наше общо самочувствие дали ще го приемем или ще продължим да се затрупваме с други печални новини на уличен вандализъм. Решението наистина е на обществото и само тогава, когато то покаже обща нетърпимост към агресията и унищожаването на обществените придобивки, тогава ще има смисъл от още инвестиции-улични стълбове, нови тротоари, пейки, зеленина и всичко друго, каквото заендо решим.

Изборът наистина е общ и е изцяло на асеновградчани.

Д-р Емил Караиванов

Кмет на община Асеновград

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини