Ротарианци от България и Турция почетоха проф.Аслъер в Кърджали

Проф.Аслъер с президентите на клубовете

   Ротарианци от България и Турция приветстваха снощи видният турски художник проф.Мустафа Аслъер при неговото завръщане в родния му край след 75 години.Ротари клуб Кърджали и Ротари клуб „Мимар Синан” Одрин станаха инициатори за гостуване в града ни на изложба посветена на мира и мостовете,които Ротари движението изгражда между двете страни. Големият гост бе посрещнат от ротарианци от Кърджали, Момчилград, Златоград, Стара Загора. С него пристигнаха 65 последователи на Ротари движението от Одрин.

 Темата на този проект е мирът. Благодаря, че имам възможност да се върна по тези земи, в които съм се родил, сподели проф.Мустафа Аслъер.

  На скромна церемония в хотелски комплекс „Ида”към големия художник се отправиха много приветствия. Президентът на Ротари клуб Кърджали Гавраил Гавраилов определи завръщането на Мустафа Аслъер с изложба в Кърджали като мащабно събитие за града ни. Той посочи,ч е професорът е събрал за първи път в града ни двама дистрикт гуверньори:на дистрикт 2482 Валентин Стоянов и на 2420 Халюк Улусой. Той отбеляза,че двата клуба от Кърджали и Одрин продължават да си партнират в полза на обществото.

Президентът на клуб”Мимар Синан”Гюзин Джиравоглу посочи, че ротарианците са отговорни пред художниците и артистите. Те допринасят за развитието на общността. Чрез двустранните отношения на ротарианците се развиват и връзките между България и Турция. Културните мостове са много важни за двата клуба отбеляза г-жа Джиравоглу. Всяка картина на проф.Аслъер е безценна за нас,подчерта президентът на „Мимар Синан”.

   Дистрикт гуверньорът на дистрикт 2482 Валентин Стоянов припомни, че преди 11 години е присъствал на побратимяването на българския и турския клуб.  Ние ротарианците първи строим мостове, подчерта Стоянов. Той посочи,че Източните Родопи раждат големи таланти и проф.Аслъер е пример за това. Стоянов връчи на Гавраилов ротаринската вратовръзка на годината заради организацията на културното събитие.

 Дистрикт гуверньора на на дистрикт 2420 Халюк Улусой посочи,че българите и турците са два народа,които от 1350 г. живеят заедно на Балканите. Не само живеем заедно, но и вярваме в едни и същи неща.Заедно с още 500 дистрикт гуверньори по целия свят работим за обществото, подчерта Улусой. Най-важният фундамент за нашата служба е международния мир. Ние сме тук за един мирен проект. Изкуството отрича войната. Всеки един който носи ротарианската значка е част от моето семейство. Аз съм сред моето семейство,заключи Улусой.

  Гавраил Гавраилов връчи от името на Ротари клуб Кърджали на проф.Аслъер плакет с изображение на скулптурата на Орфей край града.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини