Гърция пуска автобусите през Маказа до лятото,камионите ще почакат

Сотирис Пападимитриу

До летния сезон Гърция ще отвори за автобуси ГКПП “Маказа-Нимфея”. Ще бъде готова връзката до Комотини и рейсовете ще минават от там за крайбрежието на Бяло море.Очакванията за туристи са големи, тъй като и сега хотелите по брега са пълни с българи. Има и много ,които работят в тази част на Гърция. Това заяви за Кърджали бг вести бившият председател на Индустриалната и търговска камара в Комотини Сотирис Пападимитриу.

Той е в Кърджали на гости на почетния председател на “Клуб Елада” и изпълнителен директор на Стопанска камара Васил Байданов. Двадесет и три години след като гръцките и българските индустриалци се договориха за отварянето на Маказа в Кърджали се събраха тогавашния председател на Стопанска камара в Кърджали Кольо Павлов,изпърлнителния директор Васил Байданов и гръцкият им колега Сотирис Пападимитриу.На 21 март 1991 г. Те подписват споразумение,основна точка в което е да се лобира за отварянето на пътя между двете страни.

Васил Байданов отбеляза,че със завършването на пътната връзка от шосето за Маказа и Виа Игнатия и околовръстното шосе на Кърджали голям поток от товарни камиони ще се отправи за пристанището на Александрупулис. Това ще оживи региона.

Сотирис Пападимитриу подчерта, че все още няма митнически пункт на пункта “Маказа Нимфея”. Трябва да бъде завършен и транспортния възел с Виа Игнатия за да тръгнат камионите. В момента страховете сред гръцките търговци и и индустриалци от кункуренция от България намаляват. Напрежението бе създадено от медиите и проблемът бе преекспониран. Има страхове в пограничния район заради пазаруването в Кирково от голям супермаркет. Виждат се обаче повече позитивите. На Фанари е пълно с български туристи,отбеляза Пападимитриу.

Георги Кулов

Сотирис Пападимитриу,Васил Байданов и Кольо Павлов
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини