Джипита крият грипната епидемия

Джипита саботират обявяването на грипна епидемия, като не си правят труда да подават редовно справките с броя на заболелите в районните здравни инспекции, пише „Монитор”. Така инспекциите не могат да дадат реална картина за болестта в страната и при достигане на критичните стойности да обявят епидемия.

Ако има оповестена, джипитата ще трябва да доставят и съхраняват безплатно за пациентите си противовирусните препарати от РЗИ-а, което отнема от тяхното време. За тази дейност Националната здравно-осигурителна каса не им плаща.

Не всички общопрактикуващи лекари подават и проби от пациентите си в съответната инспекция за изследване, за да се каже със сигурност от какъв вид е грипът.

„Независимо че нямаме обобщени данни, ясно е, че заболеваемостта е твърде висока. Надяваме се до вторник най-сетне да имаме повече информация и да можем да кажем от кога ще обявим епидемията ”. Това съобщи д-р Ангел Кунчев, национален здравен инспектор. По думите му към момента най-тежко засегнати от щамовете на заразата се оказват София град, София област, Смолян и Стара Загора.

За януари са подадени от лекарите само 18 проби за изследване. От тях 16 показват, че у нас върлува “Калифорния”, който е вече познат и е по-малко опасен от „Масачузетс”, поясни още националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

По думите му протичането на грипа към момента е класическо – висока температура, отпадане за часове и болки в мускулите. Допълнително се проявява остро главоболие, някои хора той удря в стомаха.

Като най-уязвими групи към заразата д-р Кунчев посочи възрастните хора, бременните и страдащите от хронични заболяванияна дихателните пътища, както и претърпелите някаква операция наскоро. Причината е, че техните организми са отслабнали и по-трудно могат да се преборят при среща с щама на вируса.

Затова той препоръча, особено в мъглите, да не се излиза и контактува с хора, които кихат, кашлят или са с някакъв симптом дори само на настинка, а в градския транспорт да стоим на безопасно разстояние от хремави.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини