Северна Корея с два нови завода за плутоний

Сателитни снимки показват, че Пхенян е започнал производство на ядрено гориво за наскоро възобновената работа по реактора в Йонбьон, съобщиха от базираната в САЩ неправителствена организация Американско-корейски институт към колежа „Джон Хопкинс", цитирани от вестник "Ню Йорк Таймс".

„Значителното увеличение на активността в Центъра за ядрени изследвания в Йонбьон затвърждава нашите подозрения, че Северна Корея все по-вероятно придобива капацитета да произвежда нови ядрени оръжия", казват експертите.

„Изучаването на снимки, правени от спътник, ни позволи да различим обект, за който предполагаме, че може би преработва плутоний за наскоро пуснатия в експлоатация реактор с мощност 5 мегавата", казват те.

От неправителствената организация съобщават, че е открит ивтори обект, който най-вероятно произвежда ядрено гориво за експерименталния реактор с мощност от 30 мегавата, открит през 2010 г. край Йонбьон.

По думите на специалистите, „откриването на двата завода потвърждава опасенията на западните анализатори, чеядрената програма на Пхенян продължава да се развива далеч по-интензивно, отколкото се смяташе по-рано".

Междувременно днес Ким Чен Ун отиде на поклонение в мавзолея на своя баща в деня, когато се отбелязват 22 години от провъзгласяването на Ким Чен Ир за върховен главнокомандващ на севернокорейската армия.

Най-младият Ким, в компанията на високопоставени военни,посети мемориалния дворец „Кумусан", в който са положени телата както на неговия баща, така и на неговия дядо Ким Ир Сен, починал на 8 юли 1994 г.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини