"Геопс - Минстрой" ще прави геотермалното отопление на Златоград

Николай Вълканов

Обединението спечели първата поръчка по проекта с оферта от 2.42 млн. лв.

Обединението "Геопс – Минстрой" спечели конкурса за изграждане на сондажа и надземната конструкция на геотермалния водоизточник край Златоград. Това е първият етап от проекта, с който общината планира да отоплява обществените сгради в града с гореща вода от находището. Офертата на обединението между асеновградското "Геопс - болкан дрилинг сървисис" и "Минстрой холдинг" на Николай Вълканов е 2.42 млн. лв. при зададен таван от 2.5 млн. лв. Другият кандидат за поръчката беше консорциумът "Геомах".

Съоръжението

Ценовите оферти бяха отворени на 5 декември, като в момента тече двуседмичен срок за обжалване на избора на победител. В случай че процедурата приключи успешно, от "Геопс – Минстрой" предвиждат да приключат строителството за по-малко от година. "Това е уникален проект, тъй като сондажът ще бъде с дълбочина 860 метра и 400 милиметра диаметър. Освен това съоръжението е съобразено да работи при много висока температура на водата, близо 100 градуса", каза Вълканов за "Капитал Daily".
Засега не се знае дали от "Геомах" ще обжалват. Единият от участниците в консорциума е "Агромах" от с. Бело поле, Благоевградско, който се занимава със земеделие, инфраструктурно строителство и добив на инертни материали, но другият партньор не е  известен. Според Вълканов обаче компаниите не са от сектора, а дейността е много специфична и малко фирми могат да я извършват.

Етапи и финансиране

Това е вторият опит за изграждане на геотермално отопление на Златоград. Проектът първоначално започна през 2009 г., когато поръчката беше спечелена от "Минстрой", но впоследствие се оказа, че не е осигурено финансиране и работата беше прекратена. В средата на миналата година Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) отпусна средства за първия етап и конкурсът беше подновен.

Строителството на цялото съоръжение ще струва 16 млн. лв. и ще отнеме около две години. След изграждането на сондажа предстоят още три етапа на проекта, за които общината обмисля няколко варианта на финансиране. Втората фаза включва прекарването на топлопровод с дължина 13.5 км от село Ерма река, където се намира находището, до Златоград. Там горещата вода ще влиза в централа и ще подгрява промишлена вода, с която ще се отопляват осем общински сгради. Самата централа е изградена още преди четири години и сега остава да се достави оборудването. Последният етап от проекта е прекарването на тръби от централата до общинските сгради. Съществува вариант охладената в централата геотермална вода да се подава към хотелите в града и да се използва за спа туризъм. Хотелите обаче ще трябва сами да изградят мрежата си.

Източник: Капитал

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини