Ученици събират пари за химиотерапия на учителката си. Да помогнем на Христина Стайкова

Започна химиотерапията на Христина Стайкова, преподавател от “Славейков”, учениците й събират парите за лечението.   

Двадесет хиляди лева са събрани от децата от СОУ ”П.Р.Славейков” за лечението на любимата им учителка по история Христина Стайкова. Парите са необходими за химиотерапия на онкологично болната учителка. 10 930 евро трябват, за да се проведат четири курса химиотерапия през 21 дни. Христина вече е в истанбулската болница Аджъбадем, където се провежда лечението. Турските лекари ще се опитат да ограничат метастазите с нови модерни лекарства, за да може да се направят и операции, с които да ги отстранят окончателно.

Очаква се Христина да се завърне за концерта, който подготвят за нея колеги и приятели. Той ще се състои на 20 декември, петък в Дома на културата. В него ще участват ReletoqBig Sha a.k.a. Мишо Шамара, Константинов а.к.а. Tarikata и др. Децата от “Славейков” приготвят билети по два лева за благотворителния концерт. Самата Христина е възпитаник на “Славейков” и това кара ученици и преподаватели да бъдат още по-настойчиви в опитите да помогнат за лечението й.

Христина се бори вече пета година с онкологичното заболяване. Откриват й рак на гърдата през юни 2008 г. За съжаление в българските болници не могат да установят всички метастази. Това става в Турция.

Христина Стайкова е едва на 31 години. Съдбата не е благосклонна към нея. Тя сама отглежда двете си дъщери, след като остава вдовица. Тя обаче се бори с дух с коварната болест. Въпреки трудностите запазва лъчезарната си усмивка и приветливо отношение към колеги, приятели и ученици, споделя нейната колежка Божидара Ангелова. Тя първа призова кърджалийци за помощ. Ето какво написа Божидара за Христина:

"Много са нейните преживелици, но на кратко могат да бъдат разказани така: През юни 2008 г. тя разбира, че има рак на гърдата. Точно тогава гледа и болната си майка, която е със същата диагноза. Ден преди операцията Хриси погребва майка си и постъпва в болница за частична операция, при която е отстранен туморът. След 5 дни се налага втора операция, но вече за премахване на лимфните възли и отстраняване на гърдата. И това е само началото на борбата й с коварната болест. Следват дълги месеци на лечение, химиотерапии, прегледи, изследвания. През септември 2011 г. тя получава силни болки в гърба и започват да я измъчват непрестанна кашлица и задушаване. Тогава лекарите откриват канцероматозен плеврален излив, който е предизвикан от множество метастази по плеврата. Отново следва масивна химиотерапия. При последвали прегледи през 2012 г. се установяват показания за метастази в черен дроб, бели дробове, бъбреци, ребра, прешлени на гръбначен стълб".

Според друг колега на Христина - Димитър Димов, има голяма надежда тя да се пребори с болестта. Всички колеги и нейни възпитаници са се включили в акцията по събиране на средства. Дори в Лондон нейни приятели са подхванали кампания в подкрепа на кърджалийката.

Георги Кулов

Банковата сметка на която се събират дарения е:

BG 60 BPBI 79351054497601;
BIC-BPBIBGSF

Христина Кирилова Стайкова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини