Нищо не може да замени сьомгата, но ако се налага - нека да е херинга

С идването на зимата много хора инстинктивно посягат към мазната храна, за да компенсират загубата на енергия. Учените установили, че за тази цел най-полезна е херингата, която съдържа полезни мастни киселини, които подобряват жизнените функции на организма.

Група шведски учени от Технологичния университет в Гьотеборг, ръководени от Хелън Линквист, открили, че херингата има много полезни свойства. Този вид риба защитава от атеросклероза и предпазва сърдечно-съдовата система.

В изследването участват група доброволци, които се хранили със 150 грама филе от херинга пет пъти седмично. Специалистите внимателно наблюдавали здравето им и установили, че ефектите са изключително благоприятни за организма.

Редовната консумация на херинга помага да намалите "лошия" холестерол и заздравява стените на кръвоносните съдове. Това означава значително намаляване на риска от сърдечни проблеми и атеросклероза.

Според специалистите месото от херинга може да замени някои от най-скъпите риби като сьомгата. Херингата е почти толкова полезна, а заради достъпната цена може да се яде всеки ден.

Рецепта за маринована херинга:

4 херинги
1 глава лук
1 чушка
1 домат
300 мл. оцет
магданоз
1 ч.л. сол

Херингите се изчистват и главите им се отстраняват. Внимателно се маха и гръбнакът, а филетата се навиват на рула с опашката на вътре.        

Рулата се редят в тенджера, като между тях се слагат резенчета лук и чушка. Поръсва се с магданоз и се посолява. Залива се с оцета и 1 чаша вода.        

Херингата се оставя да ври на умерен огън около 1 час. Ако е необходимо, се долива още гореща вода.        

След като изстине, херингата се поднася в чиния с резени домати

Порцията 315 г. осигурява 276 кал, което е едва 14% от необходимите дневно.

Ето как можете да изгорите 276 калoрии:

Тичане - 0:22ч 

Колело - 0:31ч

Ски - 0:36 ч 

Танци - 0:42 ч 

Плуване - 0:42 ч 

Фитнес - 0:46 ч

Пазаруване - 1:12 ч 

Ходене - 1:12 ч 

Секс - 3:15 ч

Източник: club.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини