Отварят прекия път за ГКПП “Маказа” на Коледа

Назми Мюмюн и Наско Настев при откриване на семинара

Прекият път за ГКПП”Маказа-Нимфея” от спирка “Джебел” до Подкова се очаква да бъде отворен по Коледа. Работи се както по завършване на трасето, така и по оформянето на документацията. Това заяви по време на семинар с предприемачи от Кърджали зам.-областният управител Назми Мюмюн.Той изрази очаквания за бързо развитие на търговските и туристически връзки със съседна Гърция.

Семинарът е част от проект “Повишаване на обществената нетърпимост към неформалната икономика при трудовоправните и осигурителните отношения и превантивни действия за ограничаването й.”, който си изпълнява от БТПП по програма “Развитие на човешките ресурси”.

Зам.-областният управител поднесе приветствие към участниците. Той каза , че е отворен за предложения за намаляване на административната тежест към бизнеса, които ще бъдат поставени на вниманието на Министерски съвет и Парламентарната група на Коалиция за България. Назми Мюмюн подчерта, че вече е приет първи пакет от 24 мерки, подсказани от неправителствените организации. Одобрен е и втори пакет от 88 стъпки, предложени от министерства. Готви се трети пакет.Искаме да облекчим регулаторните режими, бумащината, документи да се подават по електронен път, отбеляза зам.-областния управител.

Председателят на Кърджалийската търговско промишлена палата инж.Наско Настев цитира анкета на БТПП за мнението на бизнеса за облекчаване на дейността му. Според данните от изследването бюрокрацията, променливото законодателство, нелоялната конкуренция и корупцията са най-сериозните пречки пред работодателите през отминаващата 2013 г. 80% от анкетираните фирми сочат, че през тази година корупцията и нелоялната конкуренция са нарастнали с десет процента, спрямо миналата и са достигнали 68 на сто. Повече от половината работодатели-58 на сто смятат, че има влошаване на бизнесклимата през тази година в сравнение с миналата. Като положителна тенденция се сочи редовното възстановяване на ДДС от правителството. Бизнесът иска предсказуемо и устойчиво законодателство, каза Настев.

Пред работодателите инж.Наско Настев изнесе две лекции:”Ефективна организация и администриране на бизнеса” и “Фирмена култура -ефективна работна среда”. Утре лектор пред предприемачите ще бъде Величка Георгиева. Тя ще говори по темите “Обща рамка на трудопоравните и осигурителните отношения” и “Правни механизми за защита на интересите на работниците и служителите”.

Същите лекции предстои да бъдат представени на синдикалисти и заети в четвъртък и петък.

Георги Кулов

Участниците в семинара
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини