Изследват безплатно кръвната захар на кърджалийци

Безплатно измерва­не на нивото на кръв­ната захар в четвър­тък, 14 ноември, Све­товен ден за борба с диабета, организират от Регионалната здравна инспекция в Кърджали по програма СИНДИ. Инициатива­та е насочена към кър­джалийци, които ис­кат да проверят дали са застрашени и какви са стойностите на кръвната захар. Изс­ледванията са от 9 до 16 часа в корпус 3, на втория етаж на Ин­спекцията.

От 13 до 14 часа д-р Абдул Азиз, специа­лист по ендокриноло­гия, ще консултира тези кърджалийци, при които са измерени наднормени стойнос­ти на кръвната захар. Мотото на кампания­та е "Нека се погри­жим за себе си сега!"

Добре е да се познават симптомите на ниската и на високата кръвна захар ,за да се свържем навре­ме с лекар и да можем да тълкуваме изследва­нето си.

Високата кръвна за­хар е свързана с умора, с повишен апетит или жажда. Появява се чес­то уриниране, главо­болие и болки в тяло­то.

При ниската кръвна захар се появяват из­потяване, треперене, ускорен пулс. Други симптоми при хората с ниски стойности са замъгленото зрение и усещания за "мравки" по тялото.

Желателно е при те­зи симптоми да прове­рим кръвната си за­хар. Ако на екрана на глюкомера се изпишат буквите LO или HL трябва да се свържем с лекар.

Кампанията е съв­местна с Обществе­ната коалиция за здра­ве и в партньорство с "Марвена" ООД.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини