Езиковата иска преименуването на ГКПП „Маказа“ в ГКПП“Тракия“

Награди от тракийци за ученици от Езиковата

Забележителната книга на Любомир Милетич "Разорението на тракийските българи през 1913 година" и грамоти, получиха като признание за отличното си представяне в Националния конкурс „100 години от разорението на тракийските българи” 13 ученици от ГПЧЕ „Христо Ботев” Кърджали. Младите ботевци, завоювали и грамота за отлично представяне на своето училище, бяха поздравени от чл. кор. проф. д.ф.н. Васил Проданов, който им връчи най-новото издание на книгата - документален разказ за насилственото прогонване на стотици хиляди българи от Тракия, за дадените от тях жертви, за тяхното страдание и тежката бежанска съдба.

Награждаването на младежите от Кърджали, участници в конкурса, бе предшествано от откриването на документална изложба на тема: „Не забравяй, но не отмъщавай”. Проведена на 12 октомври в областния град, тя е част от програмата на Националната научна конференция посветена на 100 годишнината от разорението на тракийските българи.

Учениците разгледаха с интерес изложбата, подготвена от Тракийското дружество „Димитър Маджаров”, ДА ”Архиви” – Кърджали и Регионалния исторически музей, а по-късно се включиха и в работата на научната конференция.

Младежите и девойките останаха особено впечатлени от изказването на проф.д-р Делчо Порязов, който разгледа въпроса с новото интерпретиране на редица исторически събития от началото на ХХ век, свързани с характера на балканските войни, турското робство, определяно като османско присъствие или владичество и съдбата на тракийските бежанци.

Конференцията приключи своята работа с подкрепа на инициативите за внасяне на проекто-декларация в Народното събрание в памет на събитията, свързани с разорението на тракийските българи, за внасяне на предложение в МОН по-широко да се застъпи в учебниците по история темата за разорението на тракийските българи и за преименуването на ГКПП „Маказа” в ГКПП „Тракия”.

ГПЧЕ“Христо Ботев“

 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини