Езиковата с две от четири шестици на национално състезание

От 18 до 20 октомври2013 г. се проведе ХІІ Национално състезание по природни науки и екология в Бургас. Състезанието включва разработване, представяне и защита на проекти в областта на природните науки и екологията. Победата си оспорваха 101 състезатели, придружени от 54 учители. Осемчленно жури от университетски преподаватели и от БАН, оценяваха представянето на участниците в двата състезателни дни. Резултатите от националното състезание се признават за кандидатстване във ВУЗ.

Отборът на ГПЧЕ „Христо Ботев” гр. Кърджали бе представен от Ивана Зидарова и Никола Ликов от 11 клас с проект на тема „Родопското чудо клиноптилолит – реалност или илюзия”. Интересът на учениците бе предизвикан от природния феномен „Каменните гъби”, съставени от минерала зеолит (клиноптилолит). Целта на проекта е, проучвайки структурата, свойствата и употребата на зеолита, да бъде даден отговор на въпроса реалност или илюзия са лечебните свойства на зеолита.

За оригиналното представяне и компетентността при защитата на проекта, учениците получиха оценка - отличен (6). С този резултат те са приети за студенти в ХТМУ – София и ВВМУ „Н.Й.Вапцаров” – Варна.

„Ние дадохме най-доброто от себе си и резултатите са факт. Това беше едно преживяване, което ни донесе нови знания, нови приятелства, позитивизъм и голям интерес към природните науки и развитието им в България” – това споделят участниците от езиковата гимназия в Кърджали, които още са истински въодушевени от преживяното.

За отличното представяна на възпитаниците на ГПЧЕ „Христо Ботев” заслуга имат техните преподаватели по биология и химия: Елена Константинова, Здравка Дунгова, Биляна Милчева и Иванка Янкулова. Важно е да се отбележи, че по-голямата част от разработките, представени на състезанието, са с научни ръководители от изследователски институти и от БАН, което дава основание  на всички да са още по-горди от постигнатите резултати в класирането.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини