Гърци и българи се побратимиха, ще си сътрудничат от двете страни на Маказа

Васил Бйданов/вляво/ и Андониос Ляпис с протокола за побратимяване

Днес сдружение „Клуб Еллада-приятели на Гърция” от Кърджали и гръцката неправителствена организация „Тракики Етерия” подписаха протокол за побратимяване. Подписите си под документа сложиха почетния председател на българското сдружение Васил Байданов и президентът на гръцката организация Андониос Ляпис.

  Двете организации декларират: ”като се има предвид общата историческа съдба на Тракия и предизвикателствата срещу, които се изправят двамата братя,общовярващи народи, единодушно решили да се побратимят, с цел засилване допълнително на връзката между тях, да се задълбочи взаимното разбирателство, съвместни инициативи в културни и научни области, да решават заедно всякакъв вид проблеми, които възникват”.

 Протоколът бе подписан в присъствието на ръководствата на двете организации в емблематичната таверна „Порто Лагос” в Кърджали.

  Васил Байданов потърси символика и заяви”Както си пием мастиката в „Порто Лагос” в Кърджали, така да си пием узото на Порто Лагос в Гърция.

   В приветствието си към гостите почетния председател на „Клуб Еллада” отбеляза, че организацията му е работила за българо-гръцкото приятелство от 1990 г.насам. Тя е била първата поставила въпроса за отварянето на гранично-котролно пропускателен пункт на Маказа. Отварянето на границата дава възможност за укрепването на православието между двата народа, за засилване на икономическите и културните контакти, отбеляза Байданов. Той припомни,че на 21 март 1991 г. са запознали с идеята тогавашния кмет на Комотини Георгиос Папандрели. Проведени са и много крайгранични срещи. Вие имате добри приятели и братя.Бог да благослови този ден,заключи Байданов.

 Андониос Ляпис отбеляза, че членовете на „Клуб Еллада” са най верните приятели на гръцкия народ в Кърджали. Вие не се водите от конюнктурен интерес, а го правите от душа. Няма смисъл от големи думи,важното е вършим добри дела, подчерта Ляпис. Той отбеляза изключителната роля на журналиста Георгиос Несторакис за дружбата между двата народа и връзката между двете дружества. Г-н Несторакис бе поканен да подпише като координатор протокола.

  Домакини и гости си размениха подаръци. Георгиос Несторакис връчи на Васил Байданов том с документи, статии и снимки, описващ усилията на приятелите от Кърджали и Комотини за отварянето на Маказа. Ръкописът ще бъде издаден като книга. Той е посветен от автора на българи и гърци, работили за добросъседството.

  Димитрис Танасис от „Клуб Еллада” предложи в таверна „ Порто Лагос” да се постави паметна плоча, която да напомня за 20 октомври,когато е подписан протокола за побратимяване.Представителите и на двете сдружения определиха този ден като исторически.

Георги Кулов

Прегръдка на приятелство
Георгиос Несторакис връчва том с документи
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини