Конференцията на тракийци в Кърджали-обагрена в червено

Приветствието на Премянов

Лидерът на БСП и председател на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев приветства с поздравителен адрес участниците в Националната научна конференция посветена на 100 години от разорението на тракийските българи. Обръщението бе прочетено от народния представител от левицата Милко Багдасаров. Багдасаров каза,че е получил общо три покани от негови приятели тракийци да присъства на форума. Това той отдава за приносът му през последните двадесет години за тракийската кауза. Сред гостите на конференцията бяха председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов,дългогодишен деятел на БСП и областният управител номиниран от социалистите Бисер Николов. Доминираното от социалисти политическо присъствие бе разчупено от бившия областен управител Иванка Таушанова.

   Форумът започна с откриването на изложба под наслов „Не забравяй но, не отмъщавай”, дело на Държавен архив в Кърджали. Шефът на архива Вълчо Златилов подчерта,че за първи път се показват документи и снимки за живота на тракийци преди, по време и след разорението. Забележителни са фотосите на фотографа Господин Гунчев. 

   Проф.чл.кор.Васил Проданов награди с книги и грамоти ученици от СОУ”Отец Паисий” и Езиковата гимназия в Кърджали за участието им Националния средношколски конкурс, посветен на годишнината от геноцида над тракийските българи. Той отбеляза,че кърджалийчетата са се представили много добре и са показали, че в града има истинска школа по родолюбие.

   Кърджали ще бъде крепост на българщината и на православието. Това не значи, че ще игнорираме другите етноси и религии, каза в словото си Красимир Премянов.

Областният управител Бисер Николов подчерта , че разорението на тракийските българи е оставило дълбоки следи в родовата памет на хиляди кърджалийци.

  В конференцията се включиха светила на българската историческа наука като проф.Делчо Порязов, проф.Светлозар Елдъров,  доц.Георги Митринов и други. Общо докладите бяха тридетет.

Георги Кулов

Откриването на изложбата
Изложбата
Награждаването
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини