Два тира с дарения събраха мюсюлмани и християни от Кърджалийско за бежанците от Сирия

Дванадесет буса препълнани с дарения за сирийските бежанци от центъра за настаняване в Пъстрогор събраха от Районното мюфтийство в Кърджали. Тази сутрин помощите бяха претоварени на тир и камион, които заминаха по предназначение.

За Кърджали бг вести районният мюфтия Бейхан Мехмед заяви, че мюсюлмани и християни от региона са дарили 200 одеяла, 20 юргана, 20 дюшека, 20 възглавници, 50 чувала картофи,60 кг.фасул, олио, много дрехи. Те са откликнали на обявената от Главно мюфтийство кампания “Подай ръка -бъди Енсар”, която стартира на 13 септември. Кампанията в Кърджалийско е започнала от село Глухар. Местните жители са заявили “За да бъдем хора, трябва взоимно да си помагаме”.

Тази кампания възстанови доверието между хората и институциите. Тя укрепи и доверието между българи и турци. Уверих се ,че капка по капка-вир прави, сподели Бейхан Мехмед.

Днес се очаква в Пъстрогор да пристигнат даренията от районните мюфтийства в Кърджали, Крумовград, Хасково и Пловдив. Районни мюфтийства събират и ще транспортират дарения до центровете за настаняване на бежанци в София и Стара Загора.

Решихме да транспортираме даренията два дни по-рано, заради големия мюсюлмански празник Курбан Байрам. Въпреки това идват много хора които да носят помощи каза духовникът.

Докато бяхме в мюфтийството дойде кърджалийка християнка в черно, която искаше да направи дарения, тя пожела да остане анонимна и отказа да бъде снимана.

Районният мюфтия каза също, че ще се направи всичко възможно бежанците -мюсюлмани да получат за Курбан Байрам месо от жертвени животни, заклани в кланици с европейски сертификати и сертификат от Главно мюфтийство за спазвнане на изискванията на мюсюлманския обичай.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини