Дядо осъди социалните, отказали му помощ за отопление

Самотен възрастен мъж от Хасково осъди социалната дирекция заради отказа й да му отпусне целева помощ за отопление за идващата зима. На И.А. било отказано поради факта,че човекът се водел женен, макар от 10-15 години да живеел разделен със съпругата си.

Това лято 75-годишният мъж подал заявление за отпускане на целева помощ за отопление, като приложил всички необходими документи, включително справка за получената си пенсия за 6 месеца назад. Декларирал, че живее сам, както и че няма близки, които да го издържат. След като от социалната служба му отказали, той обжалвал пред директора на социалната дирекция, но получил нов отказ. Тогава дядото се обърнал към административния съд в Хасково.

Според социалните не е можело да се прецени дали мъжът отговаря на условията за отпускане на помощ, тъй като съпругата му живеела в друг град.

Дядото обаче представил нотариално заверена декларация, че от 10 години живеят разделени със съпругата си, макар на книга да се водят женени. Представил дори копие от личната й карта, от която било видно, че тя има регистрация по постоянен адрес на друго място. Тъй като понятието „фактическа раздяла“ не било дефинирано в Кодекса за социално подпомагане, се налага магистратите да го тълкуват. И те го определят: „Фактическа раздяла е това, което не се включва в понятието семейство.“

С днешното си решение административният съд в Хасково отменя заповедта на директора на „Социално подпомагане“ и връща преписката на администрацията за ново произнасяне. Като дебело подчертава, че това трябва да стане при спазване на задължителните указания в съдебното решение. На социалните е даден срок от 14 дни да отпуснат целева помощ за отопление на дядото.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини