Момчилградски скулптор изработи уникално пано на Дяволския мост

Известният момчилградски скулптор  Шукри Исмаил изработи уникално пано на символа на община Ардино Дяволския мост. Увлечението му в това изкуство се е родило преди 40 години. Сега Шукри Исмаил непрекъснато разширява репертоара на формите, които създава. Излагал е свои монументални творби на редица международни изложби както в страната, така и в чужбина

Последната му изработка е арка с височина 3 метра, която е направена по повод 30-годишнината на община Стамболово. Тя е монтирана на входа на общината между селата Книжовник и Жълти бряг. Основният символ в арката са две стиснати ръце. Работата по нея е продължила повече от 7 месеца. Сред другите символите в нея са включени житен клас, грозд и слънце. Негово дело е и фигурата на елен-лопатара в централния парк в Момчилград. Паметникът на основателя на съвременната турска държава Мустафа Кемал Ататюрк в град Маниса също е негово творение. Има много скулптурни работи и в района на Егейско море - Бодрум, Ялъкавак, Гюндоан.

Шукри Исмаил е роден през 1951 година в момчилградското село Кос. Завършил е занаятчийското училище „Марко Проданов” в Етрополе. През 70-те години на миналия век е изкарал четиригодишен курс в Центъра за самодейно изобразително изкуство в София.

Гюнер ШЮКРИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини