Барак Обама: Бомбардирам, не бомбардирам...

Една карикатура показва американския президент да къса листенцата на маргаритка и да си мърмори "Бомбардирам, не бомбардирам".

Привърженици, но и противници на сирийския режим, се шегуват и забавляват в социалните мрежи с колебанията на Барак Обама. 

Американският президент, който изглежда още на 31 август се беше разколебал и затова поиска зелена светлина от Конгреса, преди да се намеси с военна сила срещу сирийския режим, в понеделник допълнително отдалечи перспективата за нанасяне на удари, като нарече "важен пробив" руското предложение за поставяне под международен контрол на сирийския химически арсенал.

"Веднага щом американският Конгрес ми даде зелена светлина за удара, ще поискам становището на жена ми Мишел и на родата й. Ако кажат "да", тръгваме!", обяснява Обама със сериозно изражение в карикатурите, публикувани във Фейсбук.

Американските конгресмени, които се върнаха на работа в понеделник, трябва да се произнесат в следващите няколко дни за резолюция, която да разреши употребата на сила срещу сирийския режим в отговор на предполагаема атака с химическо оръжие, извършена на 21 август близо до Дамаск.

Много от карикатурите осмиват "нерешителността" на американския президент, а други го изобразяват с огромните миши уши на популярния герой Мики Маус.

Сред шегите в обръщение е тази за младеж, който предлага брак на годеницата си, а тя му отвръща: "Скъпи, да изчакаме удара и после ще видим."

Или историята за съпруга, който настоява пред жена си да наемат къща преди удара. Напротив, отвръща съпругата, "след това ще бъде по-евтино".

Друго послание в мрежата призовава с чувство за хумор сирийците да се абонират за програма, наречена "Кери, информирай ме на всяка цена", чрез изпращане на празен SMS на две компании за мобилна телефония "Сириятел" и MTN, за да разберат датата на удара.

"Искам да заведа дело срещу Барак Обама за лъжливи информации и нарушаване на общественото спокойствие", писа на стената си във Фейсбук активист срещу режима, докато през последните 10 дни ударите се обявяваха като неминуеми.

При отсъствието на извънредни мерки от страна на сирийския режим подигравките са насочени и към паниката, която предизвиква в региона възможността за удар.

"Израелците раздадоха противогази, йорданците са в състояние на тревога, турците денонощно разполагат противовъздушни ракети, ливанците са нервни, иракчаните са объркани, а египтяните следят нашите новини повече от собствените си. Сигурно ли е, че тъкмо Сирия ще бъде ударена?", иронизира сирийски потребител на Фейсбук.

Вдъхновявайки се от предаването на футболни мачове, други предлагат "да се инсталират гигантски екрани на публичните места, за да могат гражданите да наблюдават на живо военния удар".

"По този повод предлагаме вечер с наргиле и напитки", шегува се потребителят на социалната мрежа.

За активистите срещу режима, разочаровани от американското протакане, е настъпил часът на черния хумор.

Карикатура показва Обама, застанал насред опустошена зона, с текст:

"Прав сте, господин президент, изчакайте още три години, докато сирийският народ бъде изтребен."

Някои се шегуват с избора на възможните цели на евентуалния удар. Пред президента, заплашващ да удари "чувствителните зони", четирима футболисти, строени в редица, крият с ръце гениталиите си с думите:

"Прикрийте ги добре, искаме да продължим да правим деца."

Изправен срещу обществено мнение, настроено враждебно към военната намеса в Сирия - според публикувано в понеделник проучване шестима от десет американци са против - Барак Обама залага с предстоящото деликатно решение едновременно авторитета на САЩ и на собственото си президентство.

Автор Рим Хадад, Франс прес

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини