Звезден дъжд от 80 желания на час заля Рожен

Тази нощ беше пикът на метеорния поток "Персеиди", в който любителите-астрономи успяха да преброят между 60 и 80 метеора на час в небето над Рожен, съобщи БНТ. Нощното небе беше в пълен мрак и звездният дъжд можеше да се види ясно с просто око. С камера обаче мисията бе трудноизпълнима, ето защо желаещите да се полюбуват на падащите звезди бяха специално оборудвани.

Националната астрономическа обсерватория на връх Рожен е едно от най-подходящите места за нощно наблюдение заради своите 1750 метра надморска височина. 

"Фотоапарат, който може да снима на скорост Б, да е отворен фотоапаратът продължително време, колкото вие желаете и да го позиционирате някъде неподвижно. Така може да уловите трекове - движението на звездите, като съответно, когато падне метеор в полето, той също ще се хване и така ще го уловите" - поясни Гроздан Грозев - любител-астроном.

Учените смятат, че с миниатюрните си размери метеорите не оказват влияние върху Земята. Тези, които навлизат в нашата земна атмосфера, са големи "колкото песъчинка" и изгарят напълно, когато навлязат в атмосферата, каза астрономът Григор Николов.

Той допълни: "От триенето оставят след себе си стълб от плазма, който свети. Това, което ние виждаме, това проблясване".

Въпреки че не виждат падащи звезди за първи път, астрономите признаха, че и те като многобройните туристи, наблюдаващи космическия спектакъл, си пожелават нещо, когато видят падаща звезда.

Метеорният поток "Персеиди" може да се наблюдава всяка година по това време.

* Водещата снимка показва метеорния поток "Персеиди" в Унгария.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини