Днес е нощта на "падащите звезди"

Тази вечер в небето над България ще се вижда истински дъжд от "падащи звезди". Пикът е в нощта на 12 срещу 13 август, когато в небето ще могат да се видят по около 100 бели и бързи метеора на час.

Т.нар. „падащи звезди" всъщност са метеори и нямат нищо общо с истинските звезди, обясняват експерти. Персеидите, както и всички останали метеорни потоци, са остатъци от опашката на някога минала комета през вътрешната част на Слънчевата система, пише "Всеки ден".

Под действието на слънчевите лъчи, от ядрото на приближаващата се комета започват да се отделят частици, пара, газ и прах. Те образуват опашките, с които са известни кометите, като дължината им е милиони километри. След минаването на кометата, в продължение на десетилетия и дори столетия, частици от опашката й продължават да се разсейват в пространството.

Условията за наблюдение на Персеидите ще са отлични между 22.30 ч. и полунощ, а до края на нощта обстановката ще е добра, защото Луната няма да създава светъл фон в небето, който да пречи. Въпреки това най-доброто място за гледане на нощното шоу е извън града или в малките населени места, в които уличното осветление и праховото замърсяване няма да пречат.

Източник: lifestyle.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини