Как да прецакаме Енергото с топла вода от слънцето

 

След театралното намаляване на цената на тока, популистки изиграно заради оцеляването на властта, въпросът за собственото оцеляване на българина продължава да виси със страшна сила. По-малко от петарка надолу от 100-левовата сметка едва ще се отрази забележимо на семейния бюджет, каквото и да казва баба Паца от Ведраре. (Баба Паца от Ведраре стана известна от думите на червения депутат Кирил Добрев, който сравни нейните пет лева с петте лева на софийски лумпен. Имали различна стойност).

С топла вода от слънцето обаче можете да направите байпас на държавата и да заобиколите свирепите монополисти от EVN. Долните австрийци (собствениците на EVN са от Долна Австрия – б.а.) все пак ще си вземат пая, но значително по-скромен.

Слънчевите колектори навлизат все повече в българските домове, по-точно на покривите им. Инвестицията не е ужасяващо голяма, освен това част от нея (20 на сто) може да се поеме от фонда за енергийна ефективност.

„Има два вида колектори – плоски и с вакуумни тръби“, обяснява Метин Ибрямов от фирма за продажба и монтаж на слънчеви колектори. „Плоските са от по-старите модели. Тръбните са шведска разработка и като цяло са по-подходящи за нашите климатични условия“, твърди Метин. Все пак всичко зависело от конкретните условия.

И двата вида се монтират на покрива на сградата, но при тръбите има най-малка загуба на топлина. Най-малките водосъдържатели са 120 л. Има различни видове инсталации, най-обикновените са от така наречения отворен тип – при загряване на водата над 100 градуса тя изтича от преливник, а чрез поплавък се допълва със студена. Други системи пък се нуждаят от електроника и помпи.

Най-простата инсталация струва около 600 лева, с монтажа стига до 800-850 лв. Възможно е покриване на инвестицията от фонда за енергийна ефективност, до 20 на сто, като средствата са безвъзмездни. При тръбно-вакуумната инсталация топлата вода запазва температурата си до 2-3 денонощия. В хасковска област дните без слънце за около 60 в годината. Това означава, че през по-голямата част от времето човек може да има топла вода вкъщи, без да плаща на долните австрийци.

Метин Ибрямов показва и схема за цялостно отопление на жилище, при която вече става дума за значителни инвестиции. При такава схема към инсталацията се връзва подово отопление. Температурата на входящата вода трябва да е 38 градуса. При затопляне на водата от колекторите до 100 градуса, само се изчислява колко вакуумни тръби са необходими. Тази схема е възможна и при радиатори, но в тях водата трябва да влиза с температура от 70 градуса, за да са ефективни. Това от своя страна означава още по-голяма инвестиция.

Според Метин при тръбните колектори няма значение каква е външната температура, може да е минус 15 градуса, важното е да има слънце и водата ще бъде гореща.

Хора, които вече са монтирали такива колектори на покривите си обаче са по-сдържани в оценките си. Според тях инсталацията върши чудесна работа през лятото. (Виладжии пък смятат, че същият ефект се постига и с боядисан в черно варел). През по-голямата част от зимата обаче има топла вода колкото да измиеш чиниите. Но пък в такива случаи винаги можеш да включиш бойлера на ток. Дори и тогава обаче прецакваш Енергото, макар и в по-малка степен, защото водата в бойлера не е съвсем ледена и за загряването й е необходимо по-малко време.

Метин Ибрямов е инженер, учил е в Германия. Твърди, че там при строителството на нови сгради задължително се предвижда и поставянето на слънчева инсталация. Германците може да имат и чисто екологични съображения, докато при нас въпросът е съвсем друг – оцеляването. А при слънчевите колектори спестяването, в зависимост от използването на бойлера, със сигурност е няколко десетака месечно.

P.s. За да не прозвучи този текст като рекламен, какъвто не е, следва да уточним, че авторът на тези редове няма такава инсталация и е изцяло в лапите на ЕVN.

Тодор Кръшков

Метин Ибрямов показва цялостна схема за отопление на жилище със слънчеви колектори

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини