МВР апелира: Бъдете по-внимателни с огъня

През последните 2 седмици на месец юли в резултат на високите температури, в област Кърджали възникнаха 11 пожара в сухи треви и храсти. Унищожени са 105 декара сухи треви и храсти, 15 дка не балирана слама, 1 товарен автомобил със 120 бали слама и лекотоварно ремарке с 40 бали слама. Благодарение на своевременната намеса на служителите от Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението” гр. Кърджали, подпомогнати от местното население, пожарите не обхванаха по-големи размери.

Нарастването на броя на пожарите буди сериозна тревога сред ръководството на ОУ „ПБЗН” – Кърджали, тъй като в условията на сухо и ветровито време, пожарите могат да бъдат сериозна заплаха за вилни зони, населени места, полски и горски масиви, живота, здравето и имуществото на хората.

Причините за възникване на пожарите са основно небрежност при боравене с открит огън – хвърлени незагасени клечки кибрит и угарки от цигари, палене на огън на не обезопасени места и др.

Особено опасно е паленето на сухи треви и храсти в близост до горски и полски имоти, вилни зони и селскостопански постройки, тъй като силният вятър е предпоставка за бързото и неконтролируемо разпространение на огъня.

Напомняме Ви ЗА абсолютната законова забрана за изгаряне на растителни отпадъци в земеделските земи!

Апелираме жителите на областта да бъдат по-внимателни с огъня и да спазват основните правила за недопускане на пожари, а именно:

            - Не палете огън на открито във ветровито време.

            - При почистването на селскостопански и вилни имоти и дворове отпадъците не трябва да се изгарят, а да се изнасят на определените и безопасни места.

            - Не позволявайте на децата да играят с кибрит, запалки, пиратки и др.

            - Особено внимание по отношение на мерките за пожарна безопасност трябва да проявяват пастири, пчелари, ловци, туристи, собственици на вилни и земеделски имоти.

            - Не палете крайпътни ивици и други площи със суха тревна растителност. Запаленият в сухи треви огън лесно може да обхване намиращи се в съседство трайни насаждения, стопански сгради, вилни и жилищни постройки, горския фонд.

            - Не палете огън в междублоковите пространства, където са паркирани много автомобили, както и в близост до бензиностанции и газстанции, складове за леснозапалими и горими течности.

            - Подготовката на зимнина, устройване на пикници и барбекюта да се извършва на определени безопасни места, като се вземат мерки за изгасяне на огньове и предотвратяване възникването на пожар.

           - При възникване на пожар, потърсете най-бързата възможност за подаване на съобщение на телефон 112.

 ОБЛАСТНО УПРАВЛЕНИЕ „ПБЗН” – КЪРДЖАЛИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини