Ниско-летящи американски самолети създават проблеми в Родопите

Условия за възникването на неприятни инциденти създават прелитащи ниско товарни самолети по долината на река Арда и в непосредствена близост до гнездовите колонии на редките белоглави и египетски лешояди, сигнализират от българското дружество за защита на птиците. Те забелязали самолетите при традиционния мониторинг на лешоядните птици в Източните Родопи. Разстоянието е толкова малко, че човек може да прочете серийния номер на пилотската кабина с невъоръжено око, пишат от БЗДП. По света има много случаи на сблъсъци между самолети и едри птици, които предизвикват тежки катастрофи, посочват от дружеството.

Те са подготвили и официално писмо до министъра на отбраната Ангел Найденов, в което настояват ниските полети по долината на река Арда да бъдат забранени поради рисове от сблъсъци с гнездящите колони на белоглави лешояди.

Прелитащите в този район самолети са част от българо-американската летателна подготовка "Тракийско лято - 2013". От американска страна участват транспортни самолети С-130 "Херкулес", а от българска страна транспортен самолет С 27J  "Спартан". Изпълняват се дневни и нощни учебно-тренировъчни и бойни парашутни скокове от самолетите. Извършват се и тактически полети на малка височина, превоз на войски и товари, стоварване на тактически въздушни десанти и доставка на хуманитарна помощ. Учението ще продължи до 22 юли. 

От дружеството за защитата на птиците смятат, че е най-добре в летния сезон, когато грабливите птици се размножават, въобще да не се извършват подобни полети в районите на гнездене. Тъй като разбират, че става въпрос за важно учение ще са доволни и на спиране на полетите на малка височина

Източник: дарик

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини