До края на юли се подават декларациите за дължими данъци за второто тримесечие на годината

До края на месец юли физическите лица, които сами определят и внасят дължимия авансово данък, трябва да подадат новата декларация по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и чл. 201, ал. 1 от ЗКПО (образец 4001) за данъците дължими за второто тримесечие на 2013 г. 
Това са физически лица, които през второто тримесечие са придобили доходи, например в качеството си на наемодатели на физически лица, както и нотариуси, адвокати, стоматолози и други самоосигуряващи се лица. Декларацията се подава три пъти годишно - в сроковете за внасяне на дължимите данъци. Тъй като за доходи придобити през ІV-то тримесечие на годината данък не се дължи, съответно не се и декларира. 
Декларацията се подава също и от всяко предприятие или самоосигуряващо се лице, което изплаща на физически лица доходи извън тези по трудов договор и е задължено да удържа данък: доходи по извънтрудови правоотношения или от наем и друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество, за които се удържа авансов данък от платеца; доходи, подлежащи на облагане с окончателни данъци по реда на глава шеста от Закона за данъците върху доходите на физическите лица.
Формулярът се подава и за данъци при източника по Закона за корпоративното подоходно облагане, като например данъци върху дивидентите и ликвидационните дялове в полза на чужди фирми и местни дружества, които не са търговци, включително и общините.
До 31 юли с новия образец 4001 се декларират и данъците, които са били дължими, но не са внесени към 31 декември2012 г. Най-общо това са данъци, които в съответствие със ЗДДФЛ е трябвало е да бъдат внесени до посочената дата, но по една или друга причина, това не е направено от задълженото лице.

Източник: дарик

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини