Благотворителна вечеря ифтар даде „Кърджали Хабер”

По случай свещения за мюсюлманите месец Рамазан вестник „Кърджали Хабер" организира ифтар (благотворителна вечеря)  в двора на кърджалийската джамия. На ритуалната вечеря присъстваха над 70 души от града.

Сред официалните гости бяха генералният консул на Република Турция в Пловдив Шенер Джебеджи и балканският съветник на валията (областен управител) на Едирне (Одрин) Фахри Туна. Празничната вечеря уважиха още председателят на Висшия мюсюлмански съвет Шабанали Ахмед, районният мюфтия на Кърджали Бейхан Мехмед, председателят на читалище „Юмер Лютфи” Сейхан Мехмед и бизнесмени от града.

„Много съм щастлив, че отново присъствам на ифтар в Кърджали. Кърджали е от особено значение за нас, тъй като тук живеят много наши сънародници”, заяви в приветствието си турският консул. Той съобщи, че по случай свещения за мюсюлманите месец Рамазан на 23 юли Консулството ще даде ифтар в Кърджали.

Собственикът на „Кърджали Хабер” Мюзекки Ахмед отбеляза, че за пета поредна година изданието дава благотворителни религиозни вечери по случай Рамазан. „Мястото тук е много подходящо, тъй като в ифтара присъстват, вярващите в района на града, които редовно посещават молитвата „теравих намаз”. Нека тази наша традиция да е пример и за други издания в региона”, каза още Мюзекки Ахмед.

От името на мюсюлманската общност в града районният мюфтия Бейхан Мехмед изказа благодарност към Всевишния и организатори.

Екип на турския частен канал „Тек Румели” засне религиозната вечеря.

Постите на мюсюлманите продължават през целия месец Рамазан от зазоряване до залез слънце. Дните на празника тази година започват от 9 август.

Гюнер ШЮКРИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини