РЗИ: Да не се допускат скитащи кучета до детски площадки

До настоящия момент в РЗИ са регистрирани 4 случая на ехинококоза (кучешка тения) в област Кърджали, които са епидемиологично проучени. Съобщени са още 2 случая, за които предстои да се проведе епидемиологично проучване.

За 3-годишен период, обхващаш 2007, 2008 и 2009 години, в инспекцията са съобщени и проучени 43 случая за лица с потвърдена ехинококоза. Заболяемостта е 9.37%ооо, при средни стойности за страната - 3.95%ооо. От тези случаи 5 са лица на възраст до 19 години, като през2008 г. има смъртен случай на 9-годишно дете. Случаите на рецидиви през периода са 10.

За периода 2010-2012 години броят на регистрираните случаи е 42 или 9.16%ооо заболяемост, надвишаващ средния за страната. Лицата до 19 години, оперирани от ехинококоза, са 7. Случаите на рецидив са 6. През2012 г. са регистрирани 2 смъртни случая.

Ехинококозата (кучешка тения) е водещо в страната паразитно заболяване и представлява важен медико-социален проблем. Лечението е скъпо, а нерядко заболяването рецидивира (появява се отново), което налага повторни операции и води до инвалидизиране на пациентите. 

Епидемиологичните проучвания сочат повсеместно разпространение на заболяването в област Кърджали по общини. Във висока степен резервоарът на заразата се поддържа от необезпаразитени кучета, което създава постоянни условия за заразяване на хората и домашните животни. Сериозен фактор, допринасящ за повишената заболяемост, е незадоволителното ниво на здравната и санитарно-ветеринарната  култура на населението.

Профилактиката е лична и обществена и се състои в:

   - недопускане на контакт със скитащи кучета;

   - обилно измиване с вода на плодове и зеленчуци преди консумация;

   - стриктна хигиена при отглеждането на селскостопанските животни;

   - обезпаразитяване на всеки 8 седмици на домашните кучета;

   - недопускане на скитащи кучета до детски площадки, плажове, паркове и градини;

   - осигуряване на строг ветеринарен контрол при клането на животни в домашни условия със задължителна термична обработка на опаразитените органи.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини