Продавачите на зеленчуци – с касови апарати, иначе глоба

И продавачите на собствени продукция трябва да се отчитат на данъчните

Физическите лица, които продават собствена и непреработена продукция в лицензирани стокови борси и тържища, трябва да имат касови апарати, напомнят от НАП. Задължението е абсолютно валидно и за зеленчукопроизводителите, които предлагат своя продукция по тържищата.


Задължението за това е записано в Наредба Н-18 на Министерство на финансите. Условието се отнася и за тези лица, които предлагат собствена продукция в закрити помещения като магазини, складове или други подобни.
В случай, че физически лица продават своя продукция на открито и нямат задължение за фискално устройство, те трябва да издават друг документ за придобитите от тях доходи като например бележка от кочан, съдържаща някои задължителни реквизити, описани в Закона за счетоводството.


383 проверки за наличие на фискални устройства, издаване на касови бележки и осигуряване на наети лица са извършили през първите шест месеца на тази година инспекторите от НАП в Хасково. 32 от проверките са по сигнали и за некоректно осигуряване, работа без касов апарат или издаване на служебен вместо фискален бон при покупка.
От НАП напомнят, че юридическите лица и еднолични търговци, които извършват търговска дейност и приемат плащания в брой без да имат фискално устройство, се санкционират с най-малко 3 000 лева. Ако пък имат касов апарат, но не издават касови бележки, подлежат на глоба от 500 до 2 000 лева. За физически лица, които не са търговци, санкцията за липса на касова бележка е от 100 до 500 лева.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини