Дините и пъпешите най-предпочитани в Ардино

Общинският базар в Ардино е пълен с карпузи от Харманли. Цената е 50 стотинки на килограм

Въпреки ниските цени потреблението е малко, оплакват се търговците

В горещите юлски дни дините и пъпешите са сред най-предпочитаните плодове от ардинчани на общинския пазар в центъра на града. „Миналата седмица карпузите вървяха средно по 60-70 ст. за килограм, докато сега сладкият плод вече се търгува по 50 стотинки килото. Пъпешите винаги са били по-скъпи, така че не изменят и тази година на традицията. Преди цената им се движеше от лев до 1,20лв., а сега са по 80 стотинки”, споделят местните търговци. Твърдят, че дините са от Харманлийско и са много сочни и сладки. Всичките са червени. Гарантирам!, казват те на поредният завъртял се покрай купчината клиент.

Търговците споделиха още, че наред със сладките плодове ардинчани купуват и много домати, чиито цени също са паднали надолу от началото на месеца. Сега цената на кило български домати варира от 80 стотинки до левче. По-скъпи са само розовите домати - гиганти, които се търгуват за 1,80 лв. Чувствително поевтиняване има и при картофите – от  1,20 лв. до 90 стотинки.

На общинския пазар в Ардино се усеща вече и компотеното време. Засилват се доставките на сини сливи, праскови, круши, кайсии, корнишони. Първото десертно грозде е гръцко, а цената му е 5 лева за килограм

Въпреки ниските цени и разнообразното изобилие от плодове и зеленчуци обаче търговците се оплакват от слабото потребление. „От година на година има спад в потреблението. Хората основно купуват най-необходимото за готвене - домати, зелен фасул, картофи, лук, моркови. Нямат пари за повече хората. За тяхно улеснение вече не изхвърляме престоялата стока, а я продаваме на половин цена’, казва търговец от общинския пазар.

Гюнер ШЮКРИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини