Няма опасност от приближаващ астероид, убеден е експерт

Шансът астероидът 2013 NK4 да удари Земята е 5.9 по 10 на степен - 10!!! Стига с евтин ПР, прочетете малко астрономия, ако ще пишете/говорите за нея.

Това се посочва в гневно писмо на Владимир Божилов, магистър по астрофизика и астрономия, докторант по астрофизика в катедра Астрономия на Физически Факултет на СУ по повод публикувания в news.bg материал на „Звездно Общество А79" за опасни астероиди, съобщава същия сайт.

Тотално невярно и абсурдно е да се плашат хората с това как НАСА криела данни за опасни астероиди и държала обществото в неведение.

Реална опасност за Земята от астероид просто няма и всеки може да види актуалното състояние на нещата тук - http://neo.jpl.nasa.gov/risk/, изтъква Божилов.

В последните месеци г-н Фратев публикува серия абсурдни статии, в които твърди научно нелепи неща, а и откровени лъжи, включително и че на НАО Рожен не се върши реална научна работа, и как той бил "истинското лице на астрономията в България".

Това не само не е вярно, а е най-нагла лъжа, да не говорим, че г-н Фратев не е никакъв специалист в областта, заявява още Владимир Божилов.

По думите му Фратев няма астрономическо образование и степен по астрономия, а докторската му степен е по химия и е доста смешно да се твърди, че нито един друг български екип не прави наблюдения на опасни астероиди.

Напротив, подчертава астрономът - огромна група професионални астрономи от Софийски Университет и Института по астрономия с националната астрономическа обсерватория Рожен при БАН следят редовно и активно (и публикуват данни и международни публикации) за точно такива астероиди.

Успехите на тази група са отразени в много медии, освен в специализираната литература. Самата НАО Рожен е УНИКАЛЕН научен комплекс за Балканския полуостров и Югозиточна Европа, на стойност над 30 милиона лева, завършва писмото си Божилов.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини