През юли първа копка по проект „Дом за всяко дете”

На 15 юли ще бъде направена първата копка по проект „Дом за всяко дете” в община Кърджали. Проектът касае изграждането и въвеждането в експлоатация на три Центъра за настаняване от семеен тип с обща разгърната площ 1 495,73 кв. м. и едно Защитено жилище с разгъната площ от 394,08 кв. мв областния град. Това съобщи днес на пресконференция ръководителят на проекта инж. Васил Бобеков, който заедно с екипа на проекта, даде повече подробности за общата и специфични цели на проекта. По думите на инж. Бобеков концепцията на проект „Дом за всяко дете” включва изграждането в град Кърджали на трите центъра и защитеното жилище съобразявайки се с функционалните изисквания и стандарти за изграждане на материална база за настаняване на деца и младежи с увреждания, съчетано с доставка и монтаж на оборудване, съобразено с нуждите на ползвателите. Целевата група на проекта са 36 деца с увреждания на възраст над 3 години, които са настанени в специализирани институции и 8 младежи с увреждания. 
В пресконференцията участие взеха и членовете на екипа работещ по проекта „Дом за всяко дете”.
Стана ясно, че имота където ще бъде изграден първият център за наставане от семеен тип в кв. Гледка е публична общинска собственост и е с площ 20581 кв. м. Той е застроен и в него са разположени сградата на ОУ „Васил Левски”, две едноетажни масивни сгради и една триетажна масивна сграда. Община Кърджали има одобрен комплексен проект за инвестиционна инициатива, с който се определя изграждането на Центъра за настаняване от семеен тип на мястото на триетажната масивна сграда, която е неизползваема и ще бъде разрушена. Събарянето на сградата ще бъде част от заданието на избрания изпълнител. Центърът е проектиран като едноетажна жилищна сграда, осигуряваща подходящи условия за живот на деца, в това число и на деца със затруднена мобилност. Предвидената за изграждане сграда ще бъде със застроена площ 438.10 кв.м.
Вторият Център за настаняване от семеен тип ще бъде изграден на ул. „Средец”, в централната част на град Кърджали. Двамата имота предназначени за целта са незастроени, граничат един с друг и са с площ съответно от 335 кв. м и 328 кв. м. Община Кърджали има одобрен комплексен проект за инвестиционна инициатива , с който двата имота се обединяват с цел изграждане на вторият център за настаняване от семеен тип. Той ще бъде със застроена площ 274кв.м. И разгъната площ 528,6 кв.м.
Третият център за настаняване от семеен тип е разположен в кв. Веселчане. Имотът се намира на ул. "Мир". Той е застроен и в него се намира масивна триетажна сграда, предназначена за образователни нужди. Община Кърджали има одобрен комплексен проект за инвестиционна инициатива, в който се предвижда третият център за настаняване от семеен тип да бъде разположен в имота в близост до съществуващата сграда. Центърът е проектиран като едноетажна жилищна сграда, осигуряваща подходящи условия за живот на 12 деца, в това число и на деца със затруднена мобилност.
Изграждането на Защитеното жилище ще стане в кв. Байкал в областният град. Имотът където ще бъде разположено жилището е с площ от 503кв. м. И се намира на ул. „Генерал Чернозубов”. Защитеното жилище ще бъде изградено на три нива, а неговата обща разгъната площ ще бъде 394,08 кв. м. 
Проектът „Дом за всяко дете” се осъществява с безвъзмездната финансова помощ по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие, Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG161PO001/1.1-12/2011 „Подкрепа за деинституционализация на социални институции, предлагащи услуги за деца в риск”, Приоритетна ос 1: „Устойчиво и интегрирано градско развитие”, Oперация 1.1: „Социална инфраструктура”. Договора за предоставяне на безвъзмездната помощ за осъществяването на проекта бе подписан от община Кърджали на 20.03.2013г.
Продължителността на проекта е 24 месеца и трябва да приключи на 20 март 2014г. Общата стойност на проекта е 2 394 490,20 лева.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини