Депутат предлага свикване на Кръгла маса по модела от 1990 г.

Да се свика кръгла маса по модела от1990 г., за да се решат наболелите политически въпроси в България. Това предлага депутатът от левицата Мартин Захариев, повече известен като издател на лайфстайл списания.

 "Омразата и реваншизмът са на път да победят и България ще се сгромоляса. Единственият шанс за поврат в политическия процес и цялостна трансформация на политическата система, така че да се изрази максимално волята на хората, е свикването на нова кръгла маса по модела от 1990 година", заявява Захариев пред БТА.

 Според него най-ключовият въпрос на тази кръгла маса трябва да бъде цялостното пренаписване на Изборния кодекс с оглед на огромния набор от предложения на гражданските организации.

 На нея трябва да се договорят и датата на следващите избори, и неотложните законопроекти в социално-икономическата област, които да бъдат приети веднага, смята Захариев.

 По думите му целта на кръглата маса е да осигури мир, да формира нова политическа отговорност и съгласие, както и да гарантира реализирането на приетите с консенсус решения. Според депутата 42-то народно събрание и правителството трябва да продължат да работят, но да изпълняват решенията и законите, които кръглата маса договори и определи.

 Мартин Захариев заяви, че такъв национален форум би легитимирал и някои от новите лица в политиката както от непредставените в парламента политически партии, така и от легитимните представители на протестите от последните 13 дни, и на експертите от неправителствения сектор.

 Той даде пример с форума от1990 г., който роди много от тогавашните лидери. "Днес мнозина искат именно нови лица и това е един от начините те да се легитимират", посочи Захариев, но добави, че те трябва да са хора с много ясна кауза и защитима професионална биография и почтеност.

 На въпрос от кого трябва да тръгне инициатива за сформирането на такава кръгла маса, Захариев посочи, че при невъзможността народното събрание да работи и да формира кворум всеки ден, както стана днес, би следвало инициативата да тръгне именно от парламента, но и да получи широка подкрепа от другите институции и от президентството.

 Целият дневен ред на обществото днес, наред с най-важните и неотложни икономически мерки, трябва да бъде подчинен на дневния ред, който тази кръгла маса ще зададе, заяви Мартин Захариев.

 Според него Председателският съвет в парламента трябва максимално бързо да разгледа тази идея, доколко е възможна и да дали би я подкрепил.

 Захариев посочи, че не е съгласувал тази идея с никого от своите колеги. Наблюдавайки процеса днес отвътре и отвън парламента, разбирам, че ситуацията е абсолютно патова, с много голяма доза риск да стане взривоопасна, добави той.

 Не съм се поддал по никакъв начин на провокации, нито изпитвам какъвто и да било страх, но от днес за мен е ясно, че парламентът не може да оцелее и да работи ефективно срещу такъв натиск, заяви депутатът от Коалиция за България.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини