„Rift” и краят на платените online забавления

През 1997г Ричард Гариот, създател на една от най-известните online игри за всички времена "Ultima Online",  за пръв път подмята така известния в днешно време тернин MMORPG. Massively multiplayer online role-playing game (MMORPG) преведено на български език означава "масова мултиплеър онлайн ролева игра", а самата абревиатура започва да се използва все по-често и по-често през годините. Този жанр игри бива наречен най-успешният и най-интересен в много чуждестранни класации и списания ореантирани на тази тематика, а доходите от една такава игра, събирани от създателите  им, биват описвани като легендарни спрямо стандартните доходи на виртуалните забавления. За пример може да се даде феноменалния успех на шедьовъра на "Blizzard Entertainment" - "World of Warcraft", който вкара създателите си в книгата на Гинес с невероятните 10 милиона потребители от цял свят, и все още държи титлата "най-популярна MMORPG игра". Друг пример може да е играта на "BioWare" наречена "Star Wars: The Old republic", която достигна рекордния растеж от 1 милион потребителя за първите 3 дни от официалното й обявяване, с което си заслужи титлата "най-бързо развиващата се игра в жанра си".

За да се играе такава игра нормалният потрeбител има нужда от компютър или лаптоп със средни по производителност характеристики, 24 часов достъп до интернет и най-вече - маса пари. Ще го опиша така: първо, за да започнете да играете трябва да си закупите самата игра, което ви струва от 35 до 60 евро, а може и доста повече ако пожелаете да станете собственик на колекционерско копие. След това ще трябва да си закупите и официалните "продължения" на играта (expansions), които може да са 2 или 3 или 4 или повече на брой и всяко от тях да струва средно по 40 евро. Най-накрая, след като сте се разделили с една средна за страната ни заплата, разбирате че тези пари ви усигоряват едномесечен престой в сървърите на избраната от вас игра и ще трябва да кихате по около 12-13 евро всеки месец ако смятате да продължавате да играете. Перфектно нали? Проблемът е там, че играта е страшно пристрастяваща а ви струва, в най-добрия случай, около 350 лева годишно, което без да се лъжем, си е доста солидна сума за една игра.

За щастие тази тенденция почва да умира - потребителите по целия свят почват да се уморяват от безкрайното плащане и се ореантират към игри, за които плащат само веднъж. Това носи болезнени загуби за производителите на MMORPG заглавия, като феноменалния спад на играчите на World of Warcraft, който започна преди около 2 години и до ден днешен е коствал на Blizzard Entertainment почти половината от редовните им абонати.

            Започва нова ера за геймърите по света, ера в която те ще могат да ползват всичко сега и само на цената на реална регистрация в дадено интернет пространство. Започва ера, в която играчът ще се разделя с истински пари в интернет само ако реши да се поглези с нещо допълнително, което му бива предлагано заедно всички останали Безплатни услуги. Прогнозите са, че бавно, но сигурно, всички MMORGP игри ще преминат към така наречения "free to play" модел (безплатна игра) а финансирането на такива игри ще става с online магазини предлагащи козметични промени за играчите (без това да им дава надмощие на останалите играещи) и популярното в днешно време доброволно финансиране.

            Много от популярните заглавия в този жанр вече преминаха към безплатно разпространение и в този списък са  гиганти като Aion, Age of Conan, Everquest, GuildWars 2, Lineage2 и много други и дори и някой от изброените да изцеждат по някое друго евро от играчите си те са далеч от предишния си статус на безкраен червей във вашата дебитна карта.

И нека си дойдем на думата - една от най-нашумелите в наше време игри и по-точно великото творение на дамите и господата от Trion Games, наречена "RIFT" става напълно безплата на 12ти юни 2013г около 21.00ч българско време. Целият виртуален свят, обещаващ 3 месеца геймплей до достигането на т.н. edngame (последна фаза) се предлага на потребителите от цял свят само срещу регистрация със съществуващ e-mail. Няма да е нужно да се купуват дисковете на играта, няма да е нужно да се плаща всеки месец, всичко ще е безплатно, а играта наистина си заслужава.

Действието в играта се развива в света-фантазия наречен Telara, а официалната и премиера бе март 2011г. Rift получи доста добри коментари от критиците и едва август месец същата година достигна 1 милион потребители а до януари месец 2012г създателите достигнаха $100 милиона приходи. През ноември 2012г създателите издадоха първото продължение на играта - Storm Legion.

Пълна информация за случващото се може да се намери на следния адрес:

http://www.riftgame.com/en/promo/freetoplay.php

а регистрацията отнема 2 минути и може да се направи на следния адрес:

https://rift.trionworlds.com/account/reg/account-registration-flow.action?request_locale=en_US 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини