310 лв. майчински още от 1 юли, 250 лв. за първокласник

От 1 юли майчинските стават 310 лв., а 250 лв. помощ за първокласниците ще получават социално слабите семейства, реши на първото си заседание правителството на Пламен Орешарски.

Промените са част от пакет социални мерки, които ще бъдат приети тази година, съобщи пресслужбата на кабинета. Целта е да бъдат подкрепени с допълнителни средства най-засегнатите българи от социално-икономическата криза:

Обезщетението за отглеждане на дете става 310 лева

Правителството реши да подкрепи увеличението на размера на обезщетението за отглеждане на малко дете от 1 до 2 години от 240 лв. на 310 лв., както бе прието на първо четене с промяна в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО). Увеличението влиза в сила от 1 юли.Обсъждаше се вариант то да е от 1 октомври.

Еднократната помощ за първокласници се увеличава от 150 лева на 250 лeва

Сумата се отпуска на семействата, които отговарят на условията за социално подпомагане ине беше променяна от 2008 г. насам. С допълнителните пари ще бъдат подкрепени 45 000 деца, а промяната ще бъде въведена с постановление на Министерския съвет до 19 юни.
Вчера представители на левицата съобщиха, че обсъждат детските добавки да станат 50-60 лева и да бъде разширен кръгът на семействата, които ги получават.

Повече хора ще получават помощи за отопление

Поправките в наредбата за помощите за отопление ще бъде готова до 28 юни, а промените ще влязат в сила през идния опоплителен сезон. Ще се увеличат индивидуалните проценти средно с 11,29% за всички целеви групи, като се постига номинално увеличение на границата за достъп до целева помощ за отопление за всички групи в размер на 15 лв. 26,9 млн. лв. ще са нужни, за да се изпълнят мерките на правителството през 2013 г. Парите ще се осигурят чрез преструктуриране на разходите в рамките на утвърдените бюджети на ДОО и на транспортното министерство.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини