Мюсюлмани се помолиха за берекет и дъжд

Десетки мюсюлмани се стекоха в най-старата джамия в община Черноочене   „Чубуклу”,  за да отправят молитвите си към Всевишния за берекет и дъжд. Ритуалът се организира от джамийското настоятелство. На събитието присъства и кметът на  Черноочене Айдън Осман.

Под ръководството на Районния мюфтия на Кърджали Бейхан Мехмед и местния имамин  Ариф Байрамали молебена отслужиха осем ходжи. Религиозният обред протича като всички присъстващи произнасят заедно молитвата, а религиозните водачи четат  аети от Корана. По време на ритуала вярващите отправят молитвата за дъжд с посочващи към земята пръсти на ръцете.

В словото си мюфтията Бейхан Мехмед подчерта, че добрите взаимоотношения в семейството и общността са наистина необходими в тези трудни времена.

Според преданието „Чубуклу” джамия  е построена преди векове от местен богаташ в памет на момичета, които били отнесени от придошлите води на реката. Навремето там се е намирало село Водач /Чубуклу/, което било преместено заради пламнала епидемия от чума.  От селото са останали единствено джамията и гробището, които напомнят, че и тук някога са живели хора.

В най-скоро време предстоят молитви и във  Вождово, Дядовско, Бели вир, Паничково, Габрово, Женда, Безводно и в други населени места от общината.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини