Парамов: Българските олигарси крият 10 млрд. евро в офшорни сметки

31 трилиона долара – толкова е общият обем на парите, които най-богатите хора от цял свят държат в 82 офшорни зони. Това е 2 пъти държавния дълг на САЩ, като 99% от тези средства са укрити. Това разкри пред bTV Кольо Парамов, финансов консултант, бивш депутат от 36-ото НС и бивш главен ревизор на БНБ.
По думите му около 10 млрд. евро е сумарната стойност на парите, изнесени от българи в различни „офшорки”. По данни на БНБ официално едва 104 млн. евро бил капиталът на български граждани в Кипър – реално обаче в местните банки били скрити около 1 млрд. евро на наши заможни сънародници, подчерта експертът.

Темата за офшорните зони тепърва ще представлява огромен интерес в международен план. Разследва се заради опитите част от тези пари да се извадят на светло. Така и българските олигарси може да загубят пари, но едва 20-30% от състоянието си. Тоест ще бъдат ухапани, но ще оцелеят”, прогнозира Парамов.

Според него парите на почти всички български олигарси са „генерирани” в началото на прехода – „през 1997 година със старта на валутния борд, препрани с бума на чейндж бюрата, изнесени физически в Швейцария, които така и не се завърнаха у нас”.

Парамов изтъкна, че докато е бил на длъжност в БНБ, е имал „план за разследване, с което можехме да докажем кой, къде е разпределил парите” на държавата след 1989 г. Той обаче бил отстранен от работа с решение (със задна дата) на Управителния съвет на БНБ и така „тези документи отидоха в коша, а 10-годишният давностен срок на разследването изтече”.

Според експерта, въпреки наличието на финансово разузнаване у нас, то просто не е работело, умишлено, като това се е наблюдавало по времето на всички правителства от последните над 20 години.

„И в момента влияние върху политиката има бизнесът. Той подготви тези стачки, случилото се на Орлов мост беше много сериозно платено, това трябва да се знае от хората”, каза в заключение Кольо Парамов.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини