Президентът към партиите: Чуйте хората!

Чуйте хората, адресирайте проблемите, предложете решение и поемете ясни ангажименти, заяви президентът Росен Плевнелиев в обръщение във връзка началото на предизборната кампания.

Във времето до 10 май участниците в предстоящите избори ще имат възможност да представят своите платформи, идеи и визия за развитие на България, каза президентът. Политическият дебат в кампанията трябва да се фокусира върху реалния дневен ред на обществото``, смята Плевнелиев. ``Българският народ очаква промяна, по-различен подход към проблемите, очаква качествено нов ангажимент за управлението на страната``, каза президентът.

Работете за доверие – само така ще излезем от социалната и политическа криза, в която се намираме. Доверието се печели трудно. Да изпълним демокрацията със съдържание за обикновения човек, той да повярва, че е важен, че политиците го чуват, държавата и институциите работят за него", заяви Плевнелиев.

Не обещавайте всичко, а само това, което реално можете да изпълните. Това е начинът да се върне доверието на гражданите в политиците и институциите``, добави президентът. "Свикнали сме да чуваме гръмки обещания, които предвещават лесни победи. Българското общество има своя следизборен опит, който е изграден върху пирамидата на неизпълнените обещания. Убеден съм, че народът ни има усет да разпознае популизма", заяви президентът Росен Плевнелиев.

Аз поех ангажимент да ползвам правомощията си като президент, за да дам гласност на дефинираните от гражданите проблем. Призовавам партиите да намерят решението на тези проблеми``, каза още държавният глава Росен Плевнелиев. "Призовавам към отговорна и позитивна политическа компания. Черният PR и компроматите няма да впечатлят българския избирател. Истински ще го впечатли градивно политическо съревнование", подчерта държавният глава и добави : "Нашата голяма отговорност е да върнем доверието на гражданите към механизмите на държавността".

Предстоящите избори са възможност да зададем посоката, в която искаме да тръгне България. С гласа си ние изразяваме претенцията си към управляващите. Нека да покажем ниво на зрялост и желанието да наградим демократичната и правова държава. Единственият път за това са демократичните избори", заяви още Плевнелиев и пожела успех на всички кандидати на политически партии коалиции и инициативни комитети, които ще участват в предизборната надпревара. 

Държавният глава коментира и оставката на началника на неговия кабинет, Цветлин Йовчев, която предизвика много коментари в медиите.
„Много хора са работили и ще продължават да работят в президентската институция; много хора са идвали и много хора ще си отиват. Радвам се, че това става по един достоен начин", каза той."Имаме една молба за отпуск и след това – оставката. Това е нещо съвсем стандартно и нормално и няма нищо, което да заслужава по-специално внимание", увери Плевнелиев.Президентът присъства на тържественото отбелязване на 101-годишнината на Военната академия "Георги Стойков Раковски" и 192 години от рождението на нейния патрон Георги Раковски. 

Източник: http://pressadaily.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини