100 цигани посрещат с "Убиец" обвиняем пред Съдебната палата

Апелативните съдии бяха безкомпромисни към охранителя Петко Еленков и го оставиха зад решетките, като споделиха изцяло изводите на първоинстанционния съд, че има опасност, ако Еленков излезе на свобода да извърши ново престъпление.
Изводите им са на базата на високата обществена опасност на деянието, за което е обвинен.

Безспорно, според съдиите няма опасност той да се укрие, но са събрани неоспорими доказателства за обосновано предположение, че именно той е стрелял срещу 16-годишния Велин.

Припомняме, Велин и 14-годишният Камен бяха простреляни от охранителя Петко Еленков в жп депото в столичния квартал „Подуяне", след като бяха хванати да крадат старо желязо от охранителите на обекта.
Вследствие на стрелбата 16-годишното момче загина на място. Стотици цигани се вдигнаха на бунт срещу охранителя, като се оказа, че това не е първият случай, в който гардът стреля по деца от квартала.

В началото адвокатът на обвиняемия Петър Величков представи декларация от името на колегата на Еленков - Ангел Баров, който също е свидетелствал по делото. В нея той обяснява, че се отказва от показанията си, дадени след инцидента.
Преди време именно адвокат Величков заяви, че има свидетелски показания на охранителя, който е стрелял заедно с Еленков по момчета. Там Баров посочва, че е видял Еленков да държи пушка и да стреля.
Адвокат Величко посочи още, че по закон Баров има право за това и не носи наказателна отговорност, ако незабавно отиде и признае, че е излъгал. Не е и длъжен да посочва причини за това.

Съдът обаче счете, че макар и заверена пред нотариус, тази декларация не е събрана по реда, установен от закона и не може да замести показанията, дадени на досъдебното производство.

Защитата застъпи в пледоариите си, че липсват доказателства, които да доказват употреба на оръжие от страна Петко Еленков. Според съда обаче настоящото производство не изисква обвинението да е доказано по несъмнен и категоричен начин, а само да може да се направи обосновано предположение за авторство на Петко Еленков и заради това го остави в ареста.

Решението, което е окончателно и не подлежи на обжалване, беше посрещнато с бурните аплодисменти както на 20-та цигани вътре в залата, така и на чакащите ги отвън техни близки и познати.

В съдебна зала присъстваха и колеги, и приятели на Еленков, които го окуражиха с викове: „Дръж се, Петьо, ние сме с теб".

Палко по-рано, за втора поредна седмица около стотина цигани се събраха пред Съдебната палата, където се гледа мярката на охранителя Петко Еленков по обвинение, че е застрелял 16-годишен крадец на гара „Подуяне".

Майката на убитото момче отново поиска справедлив процес, като изтъкна, че за нея наказанието, което заслужава убиецът на детето й, е доживотен затвор.

Близките на убитото момче носят огромни снимки на охранителя, на които пише Убиец на деца" .

Те посрещнаха охранителя с викове „Убиец". Кордон от съдебна охрана пазеше обвиняемия.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ва
    Васко
    10 -1
    13:55, 14 мар 2013
    Да си възпитават децата ******ите, и аз да съм ще ги гръмна, после няма човека да отделя от залъка на своите деца, за да плати откраднатото. Келеши! СМЪРТ за ******ите и бой където ги видите!
  • 2
    12
    123
    7 -2
    15:38, 14 мар 2013
    bravo vasko !
  • 3
    Go
    gost
    8 0
    15:51, 14 мар 2013
    Не знам защо журналистите са на страната на крадеца,и създавате грешни впечатления,аиде малко по-обективно!
Последни новини