Престъпниците все пак се раждат такива

Един от най-известните в Германия експерти по мозъчните заболявания – неврологът от Бремен Херман Рот, твърди, че е открил участък в мозъка, който е отговорен за антисоциалното поведение на убийците, насилниците и крадците. „Участъкът на злото”, според неговите твърдения, е разположен в централната част на мозъка и се вижда на рентген като тъмна маса. Характерното тъмно петно в предната част на мозъка се проявява при сканирането на всички закоравели престъпници, пише megavselena.

Доктор Рос направил откритието си след многогодишни изследвания на осъдени за насилствени престъпления, които направил за немското правителство. В хода на изпитанията Рот показвал на затворниците кратки филмчета и паралелно провеждал сканиране на техния мозък. Ученият забелязал, че всеки път, когато на екрана се показвали сцени на насилие, затворниците не показвали никакви емоции. Оставали напълно неактивни и областите от мозъка, отговорни за чувството на състрадание.

Рот смята, че предразположеността към насилие има генетична природа. Докторът твърди, че когато забележи отклонения в развитието на фронталния лоб на мозъка, той с 66-процентова вероятност може да предскаже бъдещия престъпник.

Какво най-често откроява престъпниците?

Диагноза 1: Феноменът „свръххора”

Според някои изследователи съществува феномен „свръхмъже” и „свръхжени”, при които по непонятни причини е удвоена една от половите хромозоми. Така всички мъже имат ХY, а повечето серийни убийци – ХYY. При жените съответно вместо стандартния набор ХХ се откроява друг – ХХY. Този синдром се среща при един на 800 индивиди. Една от причините за този феномен, както се смята, е наличието в кръвта на по-високо количество хормони, увеличаващи склонността към агресия – тестостерон, адреналин, естроген, прогестерон. Хората, склонни към насилие, се отличават и с понижен интелект – средният IQ на типичния престъпник е равен на 92 бала, тоест по-малък от средния с 8. Освен това престъпността се предава по наследство. На психолозите са известни цели семейства, които в продължение на поколения са наследявали наред с намаления интелект и склонността към убийство. Това е разбираемо – хората с недоразвит мозък са по-лесно внушаеми, от детството си се оказват в ролята на аутсайдери и се опитват да се проявят в антисоциални действия.

Диагноза 2: Всичко опира до обмяната на веществата

Проф. Валерий Василев, завеждащ катедрата по биохимия на Алтайския университет, е изследвал няколко хиляди души – успешни ученици и студенти, както и жени и възпитаници на Новоалтайската и Бийската възпитателна колония за непълнолетни, осъдени за тежки престъпления. Изводът е следният: в основата на агресията лежи патологично бърза обмяна на веществата (особено интензивно „работят” около 20 хормона), каквато не се наблюдава при нормалните хора.

Диагноза 3: Ниско ниво на ензими

В Института по психиатрия при Кралския колеж в Лондон са изследвали гените на група момчета, извършили убийство при насилие и грабеж. Анализът показал, че агресивното поведение е свързано с понижено съдържание в организма на ензима моноаминоксидаза. „Генетична структура, свързана с ниското ниво на активност на този ензим, има около една трета от населението – казва проф. Тери Мофит. – Ако например към дете с този тип генетичен строеж са се отнасяли зле в ранна възраст, то съществува доста голяма вероятност от него да израсне убиец.”

Диагноза 4: Прекалено много олово

Американският химик-аналитик Уолтър Уолч провел изследвания, сравнявайки химическия състав от косата на убийци и на примерни граждани. Оказало се, че организмът на агресорите съдържа ненормално количество химични елементи. Намалено ниво на литий, недостиг на кобалт и повишено съдържание на олово и кадмий в организма на престъпниците разстройват психиката и стават причина за неуправляемо поведение.

megavselena.com



 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини